Woonbond


18-11-2010

Toekomstige huurders knappen klushuizen op

In de Rotterdamse Afrikaanderwijk slaan wooncorporatie Vestia Rotterdam Feijenoord, het Albeda-college en Hulshof Architecten de handen ineen om samen met toekomstige bewoners zes karaktervolle panden te behouden.

Rotterdamse klushuizen hebben al enige jaren gretig aftrek bij kopers, vooral starters en jonge doorstromers. In het project `Woonconcept Pretorialaan' van Vestia zijn het huurders die participeren in het opknappen van de vervallen panden. Zij profiteren van een lagere huur en realiseren hun eigen woonideaal. Jongeren die hun school niet hebben afgemaakt strippen de panden, verbouwen mee als stagiair en halen zo alsnog een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt. De materialen die uit de panden komen, worden hergebruikt door de nieuwe huurders. Door deze innovatieve werkwijze is het haalbaar om de panden die in zeer slechte staat zijn, toch te behouden en wordt de aantrekkelijkheid en levendigheid van de wijk verbeterd. Het project Woonconcept Pretorialaan is eind september van start gegaan en het streven is om de woningen eind 2011 op te leveren.

Het project heeft een bijdrage gekregen van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (Innovatieregeling Mooi Nederland). Het project is tevens genomineerd voor de Mooi Nederland Prijs 2010 net als 31 andere `inspirerende plannen en projecten, die laten zien hoe onze schaarse ruimte slim, mooi en met karakter kan worden ingericht', aldus de website van het ministerie. U kunt voor 1 januari 2011 stemmen op een van de 32 genomineerde projecten en maakt dan kans op een ballonvaart. Het project met de meeste stemmen wint de Mooi Nederland Publieksprijs.
Stemmen kan via: kennisplein mooi Nederland.