Ministerie van Defensie


Mariniers onderscheppen piraten

18 november 2010, 11.22 uur

De Hr. Ms. Amsterdam heeft dinsdag voor de Somalische kust een groep piraten onderschept. Na een nachtelijke observatie om te voorkomen dat ze zouden ontkomen, namen mariniers tijdens een snelle actie onder meer het moederschip in beslag .

De Lynx-boordhelikopter ontdekte de 11 zeerovers in een baai aan boord van een zogenoemde whaler en 2 skiffs die als aanvalsboten fungeerden. De vaartuigen waren beladen met brandstof en ladders.

Weerstand

De piraten probeerden de actie van de mariniers te verhinderen, maar de boordhelikopter hield met waarschuwingsschoten en gericht vuur de skiffs op afstand. Hierbij werd een van de aanvalsboten zwaar beschadigd. De Somaliërs vluchtten hierop richting het binnenland .

Met het moederschip werd de piratenuitrusting in beslag genomen en verplaatst naar de Amsterdam. Na een grondige inspectie door bemanningsleden van het marineschip is de whaler door boordschutters vernietigd.

Antipiraterij-operatie

Mariniers brengen de whaler op bij de Amsterdam. Foto: ministerie van Defensie

Fast Combat Support Ship Hr. Ms. Amsterdam vaart onder het commando van kapitein-luitenant-ter-zee Gerrit Nijenhuis. Hij voert tijdens de antipiraterij-operatie Atalanta het bevel over 172 bemanningsleden.