Financiële positie kinderopvangsector verslechterd

18/11/2010 11:57

Stichting Waarborgfonds Kinderopvang

De financiële positie van kinderopvangorganisaties is in 2009 verslechterd. Zowel de rentabiliteit (2,3%) als de solvabiliteit (19,5%) daalden vergeleken met 2008. De kredietwaardigheid van de kinderopvang nam overall af. Vanwege een enorme groei van het aantal borgstellingaanvragen door kinderopvangorganisaties, is de borgstellingcapaciteit van het Waarborgfonds Kinderopvang in 2010 nihil geworden. Het Waarborgfonds riep de sector vorig jaar al op tot waakzaamheid vanwege het dalende rendement en de beperkte reserves in de kinderopvang. Overheidsbezuinigingen en marktverzadiging kunnen de winstgevendheid verder beperken en op korte termijn tot discontinuïteit leiden.

Deze constateringen worden onderbouwd in het Sectorrapport Kinderopvang 2010 van het Waarborgfonds Kinderopvang. Het rapport wordt op 14 december openbaargemaakt op het jaarcongres van het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds gaf de woordvoerders Kinderopvang van de Tweede Kamer vandaag echter al een voorpresentatie. Dit vanwege de recente discussies over marktwerking en bezuinigingen in de kinderopvang.

Het Waarborgfonds geeft via het Sectorrapport Kinderopvang inzicht in de financieel-economische positie van de kinderopvang, en in de meningen en verwachtingen van ondernemers en ouders. 225 Kinderopvangorganisaties stuurden dit jaar hun jaarrekening 2009 op. Gezamenlijk verzorgen zij 42 procent van de Nederlandse kinderopvangcapaciteit, hadden in 2009 1.369 miljoen euro omzet en een balanstotaal van 640 miljoen euro. Aan het marktonderzoekgedeelte deden ruim 1.000 ouders en 205 leden van het Waarborgfonds-Ondernemerspanel mee. Het werd ondersteund door TNS NIPO.

Het jaarcongres van het Waarborgfonds, met als thema Waaghals of Scherpslijper? Risicomanagement in roerige tijden, is op 14 december 2010 in DeFabrique in Utrecht.

Het Sectorrapport Kinderopvang 2010 is vanaf 15 december te bestellen op http://www.waarborgfondskinderopvang.nl/





http://www.waarborgfondskinderopvang.nl