FloraHolland


FPC Zantedeschia

FLORAHOLLAND (17 november 2010) - Op 11 november 2010 heeft D. Jansen heeft een toelichting gegeven over centralisatie veilen vestiging Aalsmeer. Tribune A/B is sterk verouderd en wordt gesloten. De klokken worden samengevoegd op tribune E/F. Het voordeel van de samenvoeging is dat het totale aanbod bloemen op 1 tribune in te kopen is. En alle inkopers hebben een moderne innovatieve werkplek. De exporteurs zijn geïnformeerd over de zetelverdeling. En de inkopers zijn opgeleid om op de nieuwe systemen in te kunnen werken.

P. Edelaar heeft aangegeven dat kleuraanduiding goed weergegeven kan worden via goed beeldmateriaal. Er zijn richtlijnen opgesteld waar beeldmateriaal aan moet voldoen. Op 28 april (datum is nog onder voorbehoud) wordt er een bijeenkomst "digitaal zaken doen" georganiseerd voor alle zantedeschia kwekers.

Enige tijd geleden is een nieuw inlegvel in gebruik genomen. De ervaringen van kwekers en kopers zijn positief. Door enkele aanvoerders is gevraagd of het mogelijk is om een aparte veilgroep te maken voor dubbelbloemige zantedeschia's. De FPC adviseert om vooralsnog dubbelbloemige Zantedeschia kenbaar te maken met een informatiecode.

G. Punt, G. Jacobs en M. Soesbergen waren aanwezig om het vervolgonderzoek slijmstelen en stand van zaken kwaliteitscompetitie toe te lichten. De kwaliteitscompetitie is een onderdeel van "houdbaarheid getest". Flevo Calla BV heeft de kwaliteitscompetitie in 2009 gewonnen en ontvangt hiervoor in de vergadering een oorkonde en taart. Meer aanvoerders hebben interesse getoond om in 2011 deel te gaan nemen. Dit is een positieve ontwikkeling.
G. Jacobs heeft een toelichting gegeven op het vervolgonderzoek slijmstelen welke uitgevoerd wordt door PPO. Een grote voortgang is dat er een detectiemethode is om aan te tonen of de bacterie aanwezig is op moment van aanvoeren. En in toekomst wordt het misschien mogelijk om de bollen te testen op aanwezigheid van de bacterie.

Na de vergadering heeft de FPC een bezoek gebracht aan Hilverda de Boer. De inkopers van Hilverda de Boer kopen sinds enige tijd in vanuit hun eigen dealingroom. De inkoper geeft aan dat het bij sommige producten (waaronder Zantedeschia) belangrijk is naast goed beeldmateriaal het product ook te kunnen inzien.

De volgende vergadering zal medio april plaatsvinden.