Rijksoverheid


Datum 18 november 2010

Informatie inzake internationale handel in dierlijke eiwitten

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u over een recent gestart onderzoek door de nVWA naar de internationale handel in dierlijke eiwitten. Op basis van de Europese Verordening 999/2001 inzake de preventie, bestrijding en uitroeiing van bepaalde overdraagbare spongiforme encefalopathieën, is de export naar derde landen van verwerkte dierlijke eiwitten van herkauwers en producten die deze verwerkte dierlijke eiwitten bevatten verboden. De uitvoer naar derde landen van verwerkte dierlijke eiwitten afkomstig van andere landbouwhuisdieren is wel toegestaan, mits hiervoor een bilaterale overeenkomst is afgesloten waarin afspraken over toegestaan eindgebruik zijn opgenomen. Verwerkte
De nVWA heeft naar aanleiding van een lopend nVWA opsporingsonderzoek recentelijk de inspecties bij bedrijven die dierlijke eiwitten produceren of daarin handelen geïntensiveerd. Gebleken is dat in handelsstromen naar derde landen sprake was van verwerkte dierlijke eiwitten van herkauwers en dat sprake was van derde landen waarmee geen bilaterale overeenkomst is afgesloten. De handelsstromen verliepen deels via handelaren vanuit Nederland en deels vanuit andere lidstaten, die in dat geval de uitklaring verzorgden. De komende tijd zal de nVWA haar onderzoeken voortzetten. In overleg met de bevoegde autoriteiten van naar nu blijkt betrokken lidstaten zullen nadere stappen worden ondernomen.
Vanuit dier# en volksgezondheidsoogpunt wordt opgemerkt dat tot nu toe niet anders is geconstateerd dan dat in gevallen waar sprake is van bijgemengd herkauwermateriaal dit afkomstig is van voor humane consumptie geschikt bevonden karkassen, die vrij zijn van BSE/TSE#materiaal en de vereiste hittebehandeling hebben ondergaan.
Ten aanzien van de overtredende bedrijven zullen in samenspraak met het OM de geëigende bestuursrechtelijke en/of strafrechtelijke maatregelen worden getroffen.

Op korte termijn zal ik u nader informeren over de verdere ontwikkelingen, evenals over de voorgenomen maatregelen om overtreding van de vigerende regelgeving te voorkomen.
De Staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie, dr. Henk Bleker