Gemeente Brummen


Wethouder hoopvol over dossier "IJssellijn"

(Oorspronkelijke publicatie datum: 18-11-2010)

Het gemeentebestuur van Brummen is tevreden met de uitkomsten van het debat in de Tweede Kamer over de IJssellijn. Er werd vorige week dinsdag 9 november 2010 in Den Haag gesproken over de toename van het goederenvervoer over bestaand spoor. Het kabinet wil onder meer dat er over de IJssellijn, het spoor dat onder meer door de gemeenten Rheden en Brummen loopt, fors meer goederentreinen gaan rijden. De Tweede Kamer debatteerde uitvoerig over dit onderwerp.

Eén van de besluiten van de Tweede Kamer is dat de Betuwelijn beter moet worden gebruikt, voordat er meer goederentreinen over de IJssellijn gaan rijden. Volgens de Tweede Kamer wordt de Betuweroute nog niet optimaal ingezet voor het goederenvervoer en daar moet onderzoek naar worden gedaan. Er wordt onder meer gekeken naar de aanleg van een Noordtak van de Betuweroute, zodat er een betere aansluiting met Duitsland komt. Ook wordt gekeken naar alternatieven voor het goederenvervoer, zoals vervoer over het water.

Onderzoek
Bovendien komt er een uitgebreid onderzoek naar gevolgen van de plannen voor de omgeving van de IJssellijn. Verder worden er normen opgesteld voor geluidsoverlast en trillingen door treinen. En er wordt ingezet op stillere treinen. Voor 1 maart 2011 moetn deze nadere onderzoeken en informatie weer worden voorgelegd aan de tweede kamer.

Wethouder Bart Elbers is hoopvol gestemd. Het is uitstekend dat er normen en meetmethodes worden opgesteld rondom geluid en trillingen. Ook zijn we blij met de toezegging dat we als gemeente worden betrokken bij de uitvoering van de studie op het gebied van de Milieu Effect Rapportages (MER). Belangrijk is ook dat de Tweede Kamer het kabinet heeft gevraagd om ook goed onderzoek te doen naar alle mogelijke alternatieven voor de IJssellijn. Kortom, de Tweede Kamer heeft de signalen uit deze regio serieus genomen. Maar we blijven het traject als Brummen nauwlettend volgen. Ook benadrukt de wethouder dat ondanks de positieve uitkomsten van het debat in de Tweede Kamer, er nog steeds sprak is van een toename van het aantal goederentreinen over de IJssellijn.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de spoorplannen voor goederenvervoer in Oost-Nederland? Op deze speciale projectpagina op onze website vindt u veel informatie over de IJssellijn (kijk onder plannen&projecten, overige). Bewoners- en belangengroepen langs de IJssel- en Twentelijn hebben zich gebundeld in het Regionaal Overleg Noordelijke Aftakking. Zij hebben een eigen website: www.ijssellijn.info.