Gemeente Den Helder

College verdeelt subsidies voor festiviteiten 2010-11-18

Burgemeester en wethouders van Den Helder willen vier evenementen en zes activiteiten die volgend jaar in Den Helder worden gehouden, financieel ondersteunen. Het gaat om de evenementen: De Halve van Den Helder, de Visserijdagen, het Historisch Weekend en het Last Minute Summer Event en de activiteiten Powerfestival, Zomerdromen, Minirock, de Tour de Lasalle en het Panna Knock-out toernooi. De gemeente trekt er in totaal EUR 100.189,- voor uit. De organisaties krijgen voor hun festiviteit maximaal 25% van de begroting die zij hebben ingediend.

'Evenementenwethouder' Kees Visser: "Wij zijn blij dat er ook voor volgend jaar zoveel leuke activiteiten zijn bedacht. Die houden onze stad bruisend, vandaar dat het college ze graag ondersteunt. Jammergenoeg hebben we onvoldoende geld in kas om al die ingediende plannen te honoreren met een gemeentelijke subsidie. Het college moest dan ook helaas - net als vorig jaar - keuzes maken bij de toekenning."

Meer punten, meer kans
Voor de subsidieverdeling gelden verschillende beoordelingscriteria. Aan de hand van die criteria zijn punten te verdienen: meer punten betekent een grotere kans op subsidie. Zo scoren evenementen hoger dan activiteiten. Evenementen hebben over het algemeen een meer externe uitstraling en promotionele waarde voor de stad. Activiteiten zijn vooral lokaal- of wijkgericht.
Visser: "Daarnaast heeft het college voor 2011 een thema vastgesteld: 'Den Helder 200 jaar na Napoleon'. Wie met zijn evenement of activiteit geheel of gedeeltelijk voldoet aan dit thema, scoort extra punten."

Buiten de boot
Omdat het college niet alle aanvragen kon honoreren, vielen de evenementen met de laagste scores buiten de boot. Dat betekent dat organisatoren van De Springfair, de Sinterklaasintocht, de Napoleon Dijk tot Dijkrace en de Beachmarathon Hoek van Holland-Den Helder, het eredivisietennis van de stichtingTopttennis, de Botterrace, het Vliegerfestijn en het tropisch Zomercarnaval geen bijdrage van de gemeente krijgen.
Om diezelfde reden (het beperkte budget) ontvangen het Last Minute Summer Event en het Panna Knock-out toernooi een gedeeltelijke toekenning. Burgemeester en wethouders hebben overigens nog bekeken of zij bepaalde aanvragen uit andere budgetten konden financieren, maar dit bleek niet het geval.

Verordening
Het college heeft zich bij haar keuze gebaseerd op het advies van de projectgroep evenementenbeleid (ambtenaren) en de klankbordgroep evenementenbeleid (externe leden). Zij hebben alle subsidieverzoeken besproken en beoordeeld aan de hand van de subsidieverordening Publieksactiviteiten. De organisatie moet allereerst een rechtspersoon zijn, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Primair commerciële evenementen/activiteiten komen niet voor subsidie in aanmerking. De gemeenteraad heeft verzocht om een budgetverdeling van globaal 70% voor evenementen en 30% voor activiteiten.