Vakcentrum Levensmiddelen

Loek Hermans zet mkb-voorzitterschap voort in Europa

18 november 2010
---

Het Vakcentrum is blij met de benoeming van Loek Hermans op een voor de Europese belangenbehartiging hele belangrijke post.

Loek Hermans is vanochtend in Brussel gekozen tot voorzitter van UEAPME, de Europese federatie van mkb-organisaties. Zijn termijn gaat in januari 2011 in, een maand voordat hij afscheid neemt als voorzitter van MKB-Nederland.

UEAPME is de pan-Europese koepel van 85 mkb-organisaties in meer dan dertig landen. In totaal vertegenwoordigt de organisatie 12 miljoen kleine en middelgrote bedrijven. UEAPME is de mkb-spreekbuis richting de Europese politieke instellingen en vertegenwoordigt samen met BusinessEurope de werkgevers in de Europese sociale dialoog.

"Er wordt veel gepraat en gedacht over het mkb op Europees niveau. Ik zie het als mijn taak om de komende jaren het principe think small first echt te laten doorwegen als het gaat om de besluitvorming over Europese regelgeving en programma's", verklaart Hermans. "Het mkb betreft 99 procent van alle bedrijven in Europa en vertegenwoordigt tweederde van onze werkgelegenheid. Dé motor van onze economie, in Nederland en in Europa, moet ook door `Brussel' in staat worden gesteld om te kunnen accelereren."
Als belangrijkste speerpunten gedurende zijn Europese voorzitterschap ziet hij daarom de Small Business Act, vermindering van de administratieve regeldruk, een betere deelname van het mkb in Europese innovatieprogramma's en een interne markt met minder obstakels voor het kleinbedrijf.

Het UEAPME-voorzitterschap van Loek Hermans gaat in januari 2011 in en geldt voor een periode van twee jaar, met een mogelijke verlenging van nog eens twee jaar. Eerder deze week maakte Hermans bekend dat hij in februari afscheid neemt als voorzitter van MKB-Nederland omdat die functie zich qua tijd niet laat combineren met VVD-lijsttrekkerschap voor de Provinciale Statenverkiezingen. Het voorzitterschap van UEAPME neemt gemiddeld een dag in de week in beslag.