Radboud Universiteit Nijmegen


Twee eeuwen zusters in Nederland in één dik boek

Datum bericht: 18 november 2010

Voordat de laatste nonnen in Nederland in de vergetelheid verdwijnen, is hun geschiedenis te boek gesteld in Ex Caritate, een bijna 1200 pagina's tellend boek dat donderdag 18 november verschijnt. Wereldwijd is dit de eerste studie die alle zustercongregaties in een land in samenhang beschrijft. Ex Caritate laat zien hoe zusters de afgelopen twee eeuwen hebben geleefd en gewerkt en hoe zij aan de wieg hebben gestaan van de Nederlandse verzorgingsstaat.

Het boek is een publicatie van theologe prof. Annelies van Heijst (Universiteit Tilburg) en historici dr. Marjet Derks en prof. Marit Monteiro (beiden Radboud Universiteit Nijmegen). Inkleding bij de Augustinessen van Sint Monica, 1966

Inkleding bij de Augustinessen van Sint Monica, 1966

Voor mensen, om God
Ex Caritate betekent: uit liefde. Wel een speciaal soort liefde: voor mensen, om God. Ex Caritate beschrijft de geschiedenis van de 'actieve' congregaties: kloosters die niet op de eerste plaats op contemplatie en gebed gericht waren, maar juist op de actieve inzet van zusters in onderwijs, ziekenzorg, ouderenzorg, armenzorg en natuurlijk: de missie. Dergelijke congregaties kwamen op vanaf 1800. Op het hoogtepunt van hun bestaan, in de tweede helft van de jaren zestig, telde Nederland zo'n 30.000 vrouwelijke actieve religieuzen. In 2009 telde Nederland nog iets meer dan vijfduizend actieve religieuzen, de meesten op leeftijd: de gemiddelde non in Nederland is 85 jaar.