Wageningen Universiteit en Researchcentrum
18 nov 2010
Nummer: R
Niet alleen verse, maar ook bewerkte groenten en fruit verlagen het
risico op een hartaanval. Dat meldt voedingsonderzoeker Linda Oude
Griep van Wageningen University, onderdeel van Wageningen UR. Zij putte
daarvoor uit gegevens van het RIVM.
Tien jaar geleden enquêteerde het RIVM twintigduizend Nederlanders
tussen de 20 en 65 jaar, die aanvankelijk geen klachten hadden in
verband met hart- en vaatziekten. Gevraagd werd naar de gebruikelijke
voedselconsumptie. De deelnemers werden in de navolgende tien jaar
gevolgd waarbij geregistreerd werd wie een hartaanval kregen. De mensen
die veel groenten en fruit aten, bleken daarbij 34 procent minder kans
te hebben op een hartaanval dan mensen die weinig groenten en fruit
aten. Dat resultaat komt overeen met eerder onderzoek naar de gezonde
werking van groenten en fruit.
Nieuw is echter dat Oude Griep onderscheid kon maken tussen consumptie
van verse en bewerkte groenten en fruit. Zij vond voor zowel rauwe als
bewerkte groenten en fruit een lager risico op hartinfarcten, maar dat
dit verband iets sterker was voor rauwe groenten en fruit.
Bij bewerkt fruit moeten we denken aan vruchtensappen en appelmoes,
bewerkte groenten zijn bijvoorbeeld gekookte en gebakken groenten en
wortelsap. Die blijken de kans op een hartaanval bijna net zo veel te
verlagen als verse groenten en fruit. Dat is verrassend, zegt Oude
Griep. 'We weten dat door de bewerking bepaalde beschermende stoffen
verloren gaan. Maar door die behandeling komen andere stoffen weer
beter beschikbaar voor het lichaam.'
Het onderzoek van Oude Griep wordt gefinancierd door het Productschap
Tuinbouw. Ze publiceerde haar onderzoek twee weken geleden in het
wetenschappelijke tijdschrift PLoS ONE. | Albert Sikkema
Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het
blad voor Wageningen UR (University & Research centre). Meer informatie
bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail:
pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail:
resource@wur.nl. Zie ook www.resource.wur.nl.