Wetterskip Fryslân

Leeuwarden van start

Unieke onderzoekslocatie bij rwzi Leeuwarden van start

donderdag, 18 november 2010

Samen werken aan innovatieve afvalwaterzuiveringstechnologie

De eerste gebruikers van de Demosite voor
afvalwaterzuiveringstechnologie van Wetterskip Fryslân gaan deze week van start. Brightwork uit Sneek en zusterbedrijf BWA uit Purmerend onderzoeken in hun proefopstelling op de Demosite het ongezuiverde afvalwater uit de Leeuwarder rioolwater-zuiveringsinstallatie (rwzi). Naast Brightwork is er ruimte voor nog andere bedrijven, kennisinstellingen of andere waterschappen om onderzoek te doen. Door samenwerking en kennisuitwisseling kunnen meer efficiënte en duurzame afvalwaterzuiverings-technieken sneller worden toegepast. De Demosite te Leeuwarden is de eerste in haar soort in Nederland.

"Ieder jaar maakt Wetterskip Fryslân ongeveer honderd miljoen kuub afvalwater schoon; ongeveer drie miljoen volle vrachtwagens", aldus Wietze de Haan, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân. Dit gebeurt in 28 rioolwaterzuiveringsinstallaties in de provincie. Wetterskip Fryslân wil het afvalwater zo milieubewust, goedkoop en duurzaam mogelijk schoonmaken. De Haan: "Daarom is het onderzoek en testen van nieuwe technieken voor ons ook zo belangrijk. Vanaf nu kan dit snel en efficiënt met een eigen onderzoekslocatie bij een eigen rwzi."

Brightwork en BWA onderzoeken in hun proefopstelling influent (ongezuiverd afvalwater) uit de rwzi. Ze combineren een fijnzeeftechniek met een biologische zuivering. "Een groot voordeel van onze fijnzeeftechnologie is dat ze grote voorbezinkingstanks op rwzi's overbodig maken", zegt Coos Wessels, directeur BWA. Na de fijnzeef worden in de bioreactor (het BioTrap-concept) organische componenten, fosfaat en stikstof uit het afvalwater verwijderd. "We hebben deze nieuwe technologie ontwikkeld voor het duurzaam zuiveren van zowel industrieel als huishoudelijk afvalwater", aldus directeur Hans Wouters van Brightwork. De Demosite is voor Brightwork en BWA de ideale onderzoekslocatie, omdat hier de verschillende waterstromen die nodig zijn voor het onderzoek samenkomen. "Bovendien kunnen we gebruik maken van de kennis van Wetterskip Fryslân over de toepassing van onze zuiveringstechnieken."

Voor de Demosite heeft Wetterskip Fryslân bij de rwzi Leeuwarden een nieuw, verhard terrein met een eigen toegangspoort aangelegd. Er is plaats voor minstens vier grote zeecontainers (40 ft) voor technologisch onderzoek. Ongezuiverd afvalwater, slib en gezuiverd water zijn direct beschikbaar bij de onderzoekslocatie. De onderzoeks-apparatuur kan eenvoudig worden gekoppeld aan het leidingwerk. Voorbeelden van mogelijk onderzoek zijn nazuivering met zandfilters of algen en het halen van extra energie uit slib.

Wetterskip Fryslân heeft in samenwerking met Wetsus de rwzi Leeuwarden geschikt gemaakt als Demosite voor afvalwaterzuiveringstechnologie. Met de Demosite bevordert Wetterskip Fryslân de ontwikkeling van innovatieve en duurzame waterzuiveringstechnieken. Dit kan uiteindelijk leiden tot kostenbesparing en/of een betere werking van de rwzi's. Watertechnologiebedrijven kunnen sneller overgaan tot marktintroductie en verkoop van een nieuw ontwikkelde technologie. Op de Demosite Leeuwarden kan een idee gauw uitmonden in een succesvolle, winstgevende technologie!

Demosite