Rijksoverheid


Datum 18 november 2010

Betreft vraag PvdA)kamerlid mw. Arib tijdens AO van 9 september 2010 inzake medische zorg asielzoekers om een reactie op het onderzoeksrapport "Ongedocumenteerde kinderen en de toegang tot ziekenhuiszorg"

Geachte voorzitter,

Tijdens het algemeen overleg van 9 september jl. inzake medische zorg asielzoekers heeft het PvdA)kamerlid mevrouw Arib de toenmalige minister van Justitie en mijn ambtsvoorganger gevraagd om een reactie op het onderzoeksrapport "Ongedocumenteerde kinderen en de toegang tot ziekenhuiszorg", uitgevoerd door Pharos in samenwerking met Defence for Children International Nederland en Unicef Nederland, hetgeen is toegezegd. Om te voldoen aan de toezegging op dit verzoek meld ik u mede namens de minister voor Immigratie en Asiel het volgende.
Het rapport heb ik met interesse gelezen. De wet1 betreffende de Bijdrageregeling voor zorgaanbieders die medisch noodzakelijke zorg verlenen aan illegalen en andere onverzekerbare vreemdelingen, zal volgend jaar worden geëvalueerd. Bij die evaluatie zullen alle aspecten van de regeling worden bekeken en daarbij zullen de uitkomsten en de aanbevelingen van het onderzoek "Ongedocumenteerde kinderen en de toegang tot ziekenhuiszorg", evenals andere signalen worden meegenomen over de toegankelijkheid tot medische zorg en de kennis over de rechten en plichten van ongedocumenteerde kinderen. Naar verwachting zal de evaluatie eind 2011 aan uw Kamer worden aangeboden.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. drs. E.I. Schippers


1 Wet van 30 oktober 2008, houdende wijziging van de Zorgverzekeringswet in verband met de verstrekking van bijdragen aan zorgaanbieders die inkomsten derven ten gevolge van het velrenen van medisch noodzakelijke zorg aan bepaalde groepen vreemdelingen en van de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten met het oog op verzekering van bepaalde groepen minderjarige vreemdelingen (Stb. 2008, 526).