Gemeente Bodegraven

vastgesteld
(18-11-2010)

Ruimtelijke plannen voor De Wijde Wiericke vastgesteld

Donderdag 11 november jl. heeft de gemeenteraad van Bodegraven unaniem ingestemd met de ruimtelijke plannen voor ontwikkeling van De Wijde Wiericke. Het gaat om het bestemmingsplan, het exploitatieplan en het beeldkwaliteitplan. De raadsleden vinden de planontwikkeling een succes, mede door het regelmatige intensieve overleg dat met de bewoners van Nieuwerbrug is gevoerd.

In de Wijde Wiericke komen nieuwe woningen en voorzieningen, zoals een speelveld en de school, ten zuiden van Nieuwerbrug. Op 30 maart 2007 heeft de gemeenteraad van Bodegraven het Programma van Eisen voor De Wijde Wiericke vastgesteld, waarna is gestart met het opstellen van een stedenbouwkundig ontwerp. Het definitieve stedenbouwkundig ontwerp is in februari 2010 door de gemeenteraad vastgesteld en is de basis voor het bestemmingsplan De Wijde Wiericke. Daarom kunnen nu bouw- en omgevingsvergunningen worden verleend. De indeling van de wijk is geregeld in het beeldkwaliteitplan De Wijde Wiericke. En in het beeldkwaliteitplan staat welke eisen aan de bebouwing en openbare ruimte worden gesteld.

Volgens de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening (Wro) moet een exploitatieplan worden vastgesteld bij een bestemmingsplan dat voorziet in nieuwe ontwikkelingen. Dan kunnen de kosten voor het bouwrijp maken van de gronden, de kosten voor bodemsanering, de kosten voor de aanleg van voorzieningen etc. verhaald worden op de grondeigenaren. Nu het bestemmingsplan, het beeldkwaliteitplan en het exploitatieplan zijn vastgesteld, kan de gemeente Bodegraven vergunningen toetsen en eventueel verlenen voor De Wijde Wiericke.

Over 5 weken is de officiële bekendmaking van de vaststelling van de plannen. Vanaf dat moment kan er door diegenen, die het niet eens zijn met de inhoud van het bestemmingsplan en het exploitatieplan én die ook al zienswijzen hebben ingediend bij de gemeenteraad, beroep worden ingesteld bij de Raad van State. Tegen het vastgestelde beeldkwaliteitplan kan geen beroep worden ingesteld.