Gemeente Twenterand


Twenterand kiest voor `Happy Fris?!'

De 14 Twentse gemeenten werken sinds een aantal jaren samen om het alcoholgebruik door jongeren onder de 16 jaar terug te dringen. Onder de vlag van het jeugd- en alcoholproject Happy Fris?! organiseerden ze de afgelopen jaren allerlei acties op scholen, tijdens evenementen, bij sportkantines, rond keten en hokken en bij discotheken.

Onderzoek Universiteit
Uit onderzoek dat dit voorjaar door de Universiteit Twente is uitgevoerd, blijkt dat we op de goede weg zijn. Twentse jongeren drinken gemiddeld op latere leeftijd voor de eerste keer alcohol dan vier jaar geleden. Ouders realiseren zich steeds beter dat alcoholgebruik op jonge leeftijd erg schadelijk is voor de gezondheid van de jeugd. Ze zijn bereid strengere regels aan te houden om alcoholgebruik uit te stellen.

Regionale actieweek: ook in Twenterand!
We zijn er nog niet. Het alcoholgebruik onder jongeren moet nog verder omlaag!

Vooral in de leeftijdsgroep 14-16 jaar is het nog steeds geen uitzondering dat jongeren drinken. Alcoholgebruik op jonge leeftijd heeft een schadelijke invloed op de zich ontwikkelende hersenen. Het kan zelfs de keuzemogelijkheid voor een schoolopleiding negatief beïnvloeden. Als jongeren op jonge leeftijd beginnen met het drinken van alcohol is de kans op verslaving op latere leeftijd groter.

Daarom houden de gemeenten in de week van 15 t/m 21 november een regionale actieweek rondom Jeugd en Alcohol. In die week vinden overal in Twente activiteiten plaats die laten zien dat alcohol en jongeren niet samen gaan.

Ook de gemeente Twenterand doet mee. Op vrijdag 19 november wordt in samenwerking met Het Noordik Vriezenveen, Tactus Verslavingszorg en Happy Fris een schoolfeest voor leerlingen van Het Noordik Vriezenveen georganiseerd. Hier worden gratis smoothies (fruitdrankjes) geschonken. Daar zullen ook `peers' van Tactus Verslavingszorg aanwezig zijn om met de jongeren het gesprek aan te gaan. Peers zijn door Tactus Verslavingszorg opgeleide jongeren die met leeftijdsgenoten in gesprek gaan over alcoholgebruik. Tijdens het feest treedt een breakdancegroep van de stichting Aight uit Den Haag op.