Nederlands studenten winnen Wozzie Award: E 10.000 voor schone tuktuk

18/11/2010 14:44

Platform Bèta Techniek

Apple-oprichter Steve - The Woz - Wozniak heeft vandaag op de Meet the future, Science & Technology Summit 2010 de eerste Nederlandse Wozzie uitgereikt. De prijs voor het beste bèta-idee ging naar vier studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen die gezamenlijk de EcoTuk hebben ontworpen. De Eco Tuk is een schone variant van de traditionele tuktuk, het populaire vervoermiddel dat in veel Aziatische steden bijdraagt aan ernstige luchtvervuiling. De studenten hebben een bouwpakket ontwikkeld waarmee de gemotoriseerde riksja's eenvoudig geschikt kunnen worden gemaakt voor directe vloeibare lpg-injectie. Na die aanpassing verbruikt de EcoTuk 40% minder brandstof. De vervuiling neemt evenredig af. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 10.000 euro. Namens de studenten nam Rick Schuurman de prijs in ontvangst.

Wozzie Award

Bedenker van de Wozzie Award is Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple, die in zijn lezing benadrukte hoe belangrijk technologie en innovatie zijn voor maatschappelijke ontwikkeling. Met de Wozzie Award wil hij creatief bèta-talent stimuleren. Na de VS is de prijs nu voor het eerst in Nederland uitgereikt. De Nederlandse Wozzie is mogelijk gemaakt door met Metro, ScienceGuide en het Platform Bèta Techniek.

Wozniak: "I really love starters. The inventor approach: when you don't have a clue if it will work, but try it anyway. Young people that are free of thinking in strict concepts."

Andere twee genomineerden

De afgelopen weken hebben universiteiten, hogescholen en andere organisaties talentvolle kandidaten aangedragen. Hieruit zijn de drie beste bèta-ideeën genomineerd. Behalve de Eco Tuk, was ook de smartphone-applicatie AllAroundMe, van de Leidse ICT in Business-student Reza Ladchartabi genomineerd, waarmee de gebruiker zijn ideale dagje uit kan samenstellen, www.allaroundme.eu. De derde nominatie stond op naam van Vogels!, een driedimensionale revalidatiegame voor ouderen met een halfzijdige verlamming. Van studenten van de Game Design and Development van de HKU, onder leiding van Sandra da Cruz Martins.

Jury

De jury bestond uit Steve Wozniak, Jeroen van der Veer (voorzitter Platform Bèta Techniek), Silvio de Groot (Uitgever en algemeen directeur Metro) en PG Kroeger (Hoofdredacteur ScienceGuide).

In het juryrapport werd de Eco Tuk geroemd als "innovation which can truly be said to be of global impact and global importantance"

Eco Tuk www.ecotuk.nl

De Eco Tuk is een ontwikkeld door Rick Schuurman, Gholam Farman, Ruben Antvelink en Frank Schouten. Allevier studenten aan de HAN (Hoge School van Arnhem en Nijmegen. De succesformule van de Eco Tuk is niet alleen door de jury van Wozzie Award opgemerkt. In 2008 heeft deze innovatie de 'Hybrid TukTuk Battle in India' gewonnen van prototypes en innovaties uit Azie en inzendingen van technische Universititeiten over de hele wereld. Meer informatie over de EcoTuk kunt u vinden op www.ecotuk.nl .

Programma Meet the future, Science & Technology Summit 2010

Naast de uitreiking van de Wozzie Award, kan de bezoeker van de Summit vandaag nog kennis maken met ander aanstormend bèta talent, innovatieve bedrijven en het innovatielab en de nieuwste technologische ontwikkelingen in het onderwijs en de wetenschap en rondom talentwikkeling, maar ook in sport en bijvoorbeeld veiligheid. Het programma bestaat uit lezingen, masterclasses, kinderworkshops, signeersessies en een reeks debatten. Voor meer info zie www.summit2010.nl. Met gastsprekers als Kishore Mahbubani (Can Asians Think?), Pieter van den Hoogenband (Olympisch zwemkampioen), Sarah Darwin (bioloog, achterachterkleindochter Charles Darwin), Alexander Rinnooy Kan (SER-voorzitter), Joseph Renzulli (expert in hoogbegaafdheid), Marlies van Wijhe (zakenvrouw van het jaar) en Robbert Dijkgraaf (KNAW-president).

Quotes:

Steve Wozniak (oprichter Apple)

"I really love starters. The inventor approach: when you don't have a clue if it will work, but try it anyway. Young people that are free of thinking in strict concepts."

PG Kroeger (Hoofdredacteur ScienceGuide)

"De Eco Tuk is een innovatie die daadwerkelijk een mondiale uitwerking heeft en van wezenlijk mondiaal belang is."

("An innovation which can truly be said to be of global impact and global importantance")

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.summit2010.nl