Gemeente Heerenveen

Heerenveen wint de Openbare Verlichting Award

Woensdag 17 november 2010 heeft de gemeente Heerenveen de Openbare Verlichting Award gewonnen. De OVL-Award 2010 zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het Klimaatcongres in Utrecht. De OVL-Awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. Heerenveen maakt zich sterk om anders om te gaan met licht in de openbare ruimte. Kan het slimmer, minder en zuiniger?

Woensdag 17 november 2010 heeft de gemeente Heerenveen de Openbare Verlichting Award gewonnen. De OVL-Award 2010 zijn dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens het Klimaatcongres in Utrecht. Behalve Heerenveen waren ook de gemeenten Helmond, Assen, Groningen en Stadskanaal genomineerd voor deze nieuwe lichtprijs. Heerenveen won in de categorie `gemeente tot 80.000 inwoners'.

Nomintaties voor energiebesparing

De OVL-Awards zijn ingesteld door de Taskforce Verlichting voor de meest ambitieuze en/of inspirerende gemeenten en provincies op het gebied van energiebesparing in de openbare verlichting. Heerenveen zet zich in om anders om te gaan met licht in de openbare ruimte. Kan het slimmer, minder en zuiniger?

Light Challenge
De gemeente Heerenveen koos er ook voor om te besparen en met enthousiasme twee andere noordelijke gemeenten mee te krijgen in de besparingsmissie. Samen met Assen en Groningen bedacht de gemeente de Light Challenge 2011: een ontwerpwedstrijd waarin multidisciplinaire studententeams eigen duurzame lichtontwerpen ontwikkelen.

Heerenveen bespaart
Maar Heerenveen doet meer: op verschillende plekken in de gemeente is gekozen om minder of op een andere wijze te verlichten. Zo werden in de wijk Skoâtterwald lantaarnpalen verwijderd en kregen andere plekken in het buitengebied zoals in Katlijk duurzame LED-verlichting. De afgelopen twee jaar zorgde dit voor een besparing van 141.680 kWh, wat gelijk staat aan EUR22.210,- euro aan energiekosten.