Provincie Noord-Holland

Jongeren in debat met politici

18 november 2010 -

Na maanden van voorbereiding bij de scholieren, was het op 17 november zover. De provinciale jeugddebatdag werd in Noord-Holland gehouden.

Tijdens deze provinciale voorronde gingen jonge debaters van zeven verschillende scholen in Noord-Holland met elkaar én met politici in debat. De onderwerpen waarover dit jaar werd gediscussieerd varieerden van `radicalisering' en `verkeersveiligheid' tot `jongerenparticipatie in de provincie'.

Bij de jaarlijks georganiseerde provinciale debatdag gaan jongeren tussen de 12 en 18 jaar met elkaar in debat over landelijke en provinciale stellingen en vraagstukken. Dit jaar streden leerlingen van zeven scholen uit Noord-Holland met elkaar om gekozen te worden tot de beste debater van de provincie. De jongeren deden voorstellen aan Statenleden van de provincie Noord-Holland, die hen met kritische vragen uitdaagden tot een debat. Verschillende onderwerpen kwamen aan de orde, zoals: `radicalisering', `verkeersveiligheid' en `jongerenparticipatie in Noord-Holland'.

Gedeputeerde Jeugd, Sascha Baggerman, wees tijdens haar openingstoespraak van de jeugddebatdag op het belang van jeugdparticipatie: "Een frisse en kritische kijk op beleid vind ik belangrijk. Jongeren hebben die blik. Wij vinden hun mening daarom belangrijk en horen graag wat zij ons te vertellen hebben."

Uit de 50 aanwezige debaters zijn aan het eind van de debatdag twaalf winnaars gekozen, die door gaan naar de landelijke finale in de Tweede Kamer in april 2011.

De jeugddebatten zijn mede mogelijk gemaakt door de provincie Noord-Holland. De provincie wil met de organisatie van de provinciale jeugddebatten jongeren meer interesseren voor politiek, kennis bijbrengen over debatteren en zelf leren wat jongeren zoals bezighoudt in de samenleving. Meer informatie over de nationale jeugddebatdagen is te vinden op www.jeugddebat.nl.

---