Blauw Research


Patiënten vinden ziekenhuisarts deskundig

18 november 2010 door Blauw Research

Het vertrouwen in een vakkundige medische behandeling is relatief groot, met name onder mensen die zelf ervaring met een ziekenhuis hebben. Opvallend is dat de deskundigheid van artsen door bezoekers van ziekenhuizen veel hoger wordt ingeschat (gemiddeld 7,6) dan door niet-bezoekers (7,2). Dit zijn opvallende resultaten van een peiling op Opinieland.nl en nl.Choozz.com - de onderzoekspanels van SSI - welke geanalyseerd zijn door onderzoekbureau Blauw Research. Vooral omdat berichten in de media over medische missers en zorgverzekeraars, die zwarte lijsten hanteren voor ziekenhuizen, vaak de boventoon voeren.

Performance van ziekenhuizen goed
Maar liefst 62% van de respondenten met ziekenhuiservaring beoordeelt de deskundigheid van de ziekenhuisarts met een acht of hoger. Ook als het gaat om de kwaliteit van de verzorging is sprake van een aanzienlijk verschil tussen de beoordeling van bezoekers (7,4) en de perceptie van niet-bezoekers (6,9). Hoewel bezoekers de informatieverstrekking van arts naar patiënt lager waarderen (7,1), wordt dit door niet-bezoekers nog lager ingeschat ( 6,6). Dit geldt ook voor de ontslagprocedure en nazorg (6,9 vs 6,4). De performance van ziekenhuizen lijkt dus beter dan hun reputatie doet vermoeden.

Ouderen hebben veel vertrouwen in vakkundige behandeling Acht op de tien ouderen hebben veel vertrouwen in een vakkundige behandeling in een ziekenhuis. Onder de jongst ondervraagde groep (18-24 jaar) is het vertrouwen slechts 53%. Jongeren hebben minder ervaring met ziekenhuizen en vertonen ook een lager sociaal vertrouwen dan ouderen. Jongeren zullen hun mening dan ook vaker baseren op de reputatie van een ziekenhuis. Met het oog op de toekomst is het dus zaak voor ziekenhuizen om zich positief te onderscheiden in de door jongeren gebruikte mediakanalen.