Jeugdzorg en kinderopvang bundelen kracht

18/11/2010 15:00

Alert4you

De branches kinderopvang en Jeugdzorg hebben vandaag op een kinderopvangcongres in Zeist een overeenkomst getekend om met elkaar de opvoedexpertise in de kinderopvang te versterken.

Ina Brouwer, voorzitter MOgroep Kinderopvang. Louis Schuerman, bestuurslid van De Branchevereniging Kinderopvang en Hans Kamps, voorzitter MOgroep Jeugdzorg tekenden de intentie om samen uit te zoeken hoe samenwerking structureel kan worden verankerd. Door samen te werken kunnen signalen bij kinderen vroeg worden herkend en kan er - op het kinderdagverblijf zelf en in samenwerking met de ouders - wat mee worden gedaan. Door de krachtenbundeling kan de kinderopvang direct over de expertise van jeugdzorg beschikken: de jeugdzorg is aanwezig op het dagverblijf en kijkt mee naar de ontwikkelingsvragen.

Het tekenen van de overeenkomst is een van de pijlers van het project Alert4you. Alert4you is een programma dat in 2008 door Het Kinderopvangfonds is gestart. Namens dit fonds is Els Rienstra voorzitter van Alert4you: 'Er is veel te winnen door tijdig en alert te reageren in de kinderopvang. Hoe eerder een probleem gesignaleerd en behandeld wordt, des te beter de prognose voor het kind. Daarom vinden we de vandaag getekende overeenkomst tussen de branches kinderopvang en jeugdzorg een belangrijke stap.

Krachtenbundeling

Binnen het programma Alert4you wordt vanuit de kinderopvang samengewerkt met andere opvoedexperts. Professionals van Jeugd & Opvoedhulp werken als coach samen met de pedagogisch medewerkers, als sparringpartner voor stafmedewerkers of als trainer. Alert4you stimuleert die lokale samenwerking en bundelt de kennis.

Uit onderzoek blijkt inmiddels ook dat de directe samenwerking effect heeft. In verschillende pilots (Drenthe, Amsterdam, Leiden, Den Helder, Texel, Zeist en Twente) worden concrete resultaten geboekt. Ook buiten de pilots zoeken kinderopvang en organisaties voor Jeugd & Opvoedhulp elkaar steeds vaker op. Rienstra verwacht dat op niet al te lange termijn andere landelijke partijen zich aansluiten bij Alert4you: 'Samenwerking met de Jeugdgezondheidszorg is een volgende stap. GGD Nederland en de branchevereniging voor zorgondernemers Actiz hebben de intentie uitgesproken om met Alert4you op te trekken.'

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.alert4you.nl