Politie Zaanstreek-waterland

100ste huisverbod opgelegd

Zaanstreek-Waterland, 18-11-2010 o Vrijdag 12 november is het 100ste huisverbod uitgedeeld in de regio Zaanstreek-Waterland sinds de invoering ervan op 1 april 2009. In het korps Zaanstreek-Waterland worden relatief veel huisverboden uitgeschreven ten opzichte van diverse grotere korpsen. Het aantal geweldszaken en het aantal huisverboden is sinds de invoering hetzelfde gebleven. Slechts in drie gevallen is een huisverbod opgelegd aan dezelfde uithuisgeplaatsten. Bijna niemand valt terug en de maatregel werkt dus wel degelijk en blijkt effectief.

Dick Borsen is binnen de politie Zaanstreek-Waterland verantwoordelijk voor de huisverboden. "Het merendeel van de slachtoffers is positief over de afkoelingsperiode van tien dagen. Het huisverbod is een bezinningsmaatregel, om af te koelen en te voorkomen dat de situatie verergert. De betrokken hebben de tijd om goed over de situatie na te denken. Deze periode kan ook nog verlengd worden door de burgemeester met 18 dagen. In totaal kan dus een huisverbod opgelegd worden van maximaal 28 dagen. De reacties van de verdachten die een huisverbod krijgen, zijn divers. Dick: Sommigen zien de situatie in maar het komt ook voor dat ze verkeren in ontkenning. Met enige regelmaat wordt een relatie daadwerkelijk beëindigd met het inzetten van dit middel.

De politie staat niet alleen in haar strijd tegen huiselijk geweld. De ministeries van Justitie en Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn een publiekscampagne gestart Nu is het genoeg. Hulp inschakelen heb je zelf in de hand. De campagne richt zich net als in voorgaande jaren op slachtoffers, omstanders en plegers van huiselijk geweld en roept op om hulp in te schakelen bij huiselijk geweld.