Rijksoverheid


18 november 2010

Richtlijn patiëntenrechten bij grensoverschrijdende zorg

Geachte voorzitter,

Met uw brief met het kenmerk 21501)31)222/2010D40009 vraagt u om een stand)van)zakenbrief over de tweede lezing van de concept)Richtlijn patiëntenrechten bij grensoverschrijdende zorg. Daarbij vraagt u om informatie over de Europese wetgevingsprocedure en om de door Nederland in te nemen positie ter zake.
Tijdens de Raad Werkgelegenheid, Sociaal beleid, Volksgezondheid en Consumentenbescherming van 8 juni 2010 is er een politiek akkoord bereikt. Tijdens de discussie in de Raad bleek dat, ondanks kanttekeningen, een grote meerderheid van lidstaten kon instemmen met de oplossingen die het Spaanse voorzitterschap had voorgesteld. Daardoor werd een politiek akkoord over deze ontwerprichtlijn een feit. Vervolgens is er nog een aantal taal/juridische procedures afgehandeld waardoor op 13 september 2010 de Raad Algemene Zaken de tekst formeel heeft kunnen vaststellen. Eerder heb ik u deze tekst toegezonden.
Nu is de weg vrij voor het Belgisch voorzitterschap om de onderhandelingen met het Europees Parlement (EP) en de Europese Commissie in te gaan met de inzet binnen maximaal vier maanden een tweede lezing akkoord te bereiken. Het Belgisch voorzitterschap zal samen met de Rapporteur van het EP moeten proberen een compromistekst op te stellen.
Het EP heeft op 23 april 2009 ingestemd met een door haar geamendeerde versie van het Commissievoorstel. Het EP heeft een 120)tal amendementen aangenomen. Inmiddels is er een nieuw EP aangetreden. Zoals te doen gebruikelijk heeft het nieuwe EP op 27)28 oktober 2010 opnieuw in de Commissie Milieubeheer, volksgezondheid en voedselveiligheid (ENVI) gestemd over een nieuw rapport van Rapporteur Françoise Grossetête (EPP). Vervolgens is het aan het Belgisch voorzitterschap om onderhandelingen namens de Raad met het EP en de Europese Commissie te starten. In de week van 8 november zal het voorzitterschap daar de eerste stappen in zetten. Het Belgisch voorzitterschap zal met regelmaat in Coreper hiervoor een mandaat aan de lidstaten moeten vragen.

Een aantal onderwerpen zal naar verwachting centraal komen te staan in de onderhandelingen met het EP: het voorkomen dat patiënten moeten overgaan tot directe betalingen, de versoepeling van de mogelijkheden voor lidstaten om voorafgaande toestemming te vragen en de uitbreiding van rechten op vergoeding. Op deze punten liggen de opvattingen van de Raad en het EP tamelijk ver uit elkaar. De tegenstelling zit er vooral in dat het EP op een aantal punten op de stoel van de lidstaten gaat zitten en uitbreiding van rechten wil, waarvan de Raad vindt dat de lidstaten daar zelf over gaan.
De Nederlandse inzet bij de onderhandelingen met het EP is er nog steeds op gericht dat met deze richtlijn de jurisprudentie van het Europees Hof over patiëntenrechten bij grensoverschrijdende zorg wordt gecodificeerd. Daarbij blijf ik kijken of de interpretatie van de jurisprudentie zoals Nederland die heeft gehanteerd bij de Zorgverzekeringswet, overeind blijft en bevestigd wordt. De door de Raad in juni 2010 vastgestelde tekst weerspiegelt deze interpretatie. Op dit moment kan ik u nog niets inhoudelijks melden over de actuele onderhandelingen met het EP, omdat de onderhandelingen nog niet gestart zijn. Mocht er aanleiding toe zijn vóór het Algemeen Overleg van 2 december, dan zal ik u hierover schriftelijk informeren.
Ik vertrouw erop dat ik u met deze brief voor het moment voldoende heb geïnformeerd.

Hoogachtend,

de Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,

mw. drs. E.I. Schippers