Gemeente Zoetermeer

Inzet Wijkpreventieteam is succesvol

Het Wijkpreventieteam levert een belangrijke positieve bijdrage aan het verbeteren van de leefbaarheid en veiligheid in de wijken. "We merken dat het team de veiligheidsgevoelens van inwoners vergroot en zullen het daarom ook in 2011 inzetten", aldus wethouder Patrick van Domburg (veiligheid).
Het preventieteam bestaat uit gekwalificeerd beveiligingspersoneel van Capricorn Security Service BV. Elke avond/nacht rijden twee beveiligers in een auto langs de staproutes en probleemlocaties, die door de wijkmanagers zijn aangewezen. In 90% van de gevallen wordt het Wijkpreventieteam voor jongerenoverlast ingezet. Het afgelopen jaar is 246 keer een beroep gedaan op het preventieteam.

De reacties van bewoners op de inzet van het team zijn overwegend zeer positief. Zij waarderen vooral de snelle reactie op een melding en het feit dat de medewerkers proberen om ter plekke direct met betrokkenen in gesprek te komen en het probleem op te lossen. Bewoners voelen zich serieus genomen en zijn tevreden dat zij een direct aanspreekpunt hebben voor overlastklachten.

Gemeente, politie, stichting MOOI en andere instanties werken nu geruime tijd samen om in samenwerking met het Wijkpreventieteam de verschillende vormen van overlast terug te dringen. Deze samenwerking heeft de afgelopen periode zijn meerwaarde bewezen.