Duits-Nederlandse Handelskamer

Op afstand het eerste contact leggen met Duitsers

Meppel, 18 november 2010

Het op de juiste manier aanspreken van handelspartners aan de telefoon en per e-mail kan bepaalde valkuilen in zich bergen. Om bij contacten met Duitse zakenpartners professioneel over te komen organiseert de Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK) het seminar `E-mail-communicatie en telefoneren met Duitsers' op donderdag 2 december 2010 van 10 tot 17 uur in Meppel.

Om succesvol via e-mail en telefoon met Duitsers te communiceren moeten bepaalde regels in acht worden genomen. De deelnemers leren tijdens dit seminar welke regels er aan een Duitse e-mail verbonden zijn en welke vormen van schriftelijke communicatie per mail er bestaan. "Als een brief met een aantal fouten wordt verstuurt, veroorzaakt dit een onserieus beeld bij de ontvanger. Vooral Duitsers nemen het zeer nauw met de schriftelijke correspondentie", zegt Beate Heethuis-Fahlbusch van Horizon Interlingua, docente van het seminar. Tijdens een interactieve training leren ze verder hoe het beste een telefoongesprek te voeren, afspraken te maken en zichzelf kort te presenteren. De scholing laat de deelnemers zien welke verwachtingen Duitsers bij e-mail- en telefooncommunicatie hebben. "Door een foutloze communicatie is men in staat onafhankelijker en beter zaken te doen met Duitsers", aldus Heethuis-Fahlbusch.

Het seminar is bedoeld voor ondernemers en medewerkers, die de communicatie met Duitse handelspartners optimaal willen laten verlopen teneinde een goed resultaat te behalen. Het maximale aantal deelnemers is 15 personen. Partners van dit seminar zijn Horizon Interlingua en de Kamer van Koophandel Noord-Nederland.

De deelnamekosten bedragen 349,- euro (excl. BTW). Leden van de Nederlands-Duitse Handelskamer krijgen 20 procent korting.

Contact: Nederlands-Duitse Handelskamer (DNHK), Marlies Komorowski, tel. 070 3114 156, e-mail m.komorowski@dnhk.org. Aanmelding kan ook online via www.dnhk.org/seminars.