Universiteit van Amsterdam

Gepubliceerd op 18 november 2010

Onderzoekers ontwikkelen methode om weefseldoorbloeding te meten

Gepubliceerd op 18 november 2010

Onderzoekers van het AMC en de UvA hebben een methode ontwikkeld om de beweging van deeltjes in een vloeistof met hoge nauwkeurigheid en snelheid te meten. De wetenschappers (Jeroen Kalkman (AMC), Ton van Leeuwen (AMC) en Rudolf Sprik (UvA)) gebruiken daarbij een zogeheten Fourier-domein Optische Coherentie Tomografie-opstelling (OCT). De methode kan in de toekomst onder meer worden toegepast om doorbloeding in weefsel te kwantificeren. De resultaten zijn deze maand gepubliceerd in Physical Review Letters.

Optische Coherentie Tomografie

Met OCT worden afbeeldingen gemaakt van de hoeveelheid verstrooid licht in weefsel. Dit gebeurt door het weefsel te beschijnen met een breedbandige lichtbron (bevat veel verschillende kleuren). Een deel van het licht wordt via optische glasvezels naar het te onderzoeken weefsel geleid. Het licht dat hieruit terugkomt plus een deel van het oorspronkelijke licht wordt vervolgens door een spectrometer gezonden en opgenomen door een snelle camera. De opgenomen camerabeelden analyseren de wetenschappers vervolgens met behulp van Fouriertechnieken.

Dynamica


Door niet alleen naar de statische OCT-afbeeldingen te kijken maar ook het tijdsafhankelijke gedrag te analyseren, maten de onderzoekers - met grote opnamesnelheid en op verschillende plaatsen in het weefsel - de deeltjesdynamica en stroming van vloeistoffen. De spontane beweging van deeltjes in de vloeistof (Brownsebeweging) geeft informatie over de diffusiesnelheid van deze deeltjes, en daarmee over de viscositeit (stroperigheid) van de vloeistof eromheen op verschillende plaatsen. Ze demonstreerden dit door afbeeldingen te maken van de diffusie van deeltjes in vloeistof in een weefsel met een complexe geometrie.

Publicatiegegevens

J. Kalkman, R. Sprik, T. G. van Leeuwen: Path-Length-Resolved Diffusive Particle Dynamics in Spectral-Domain Optical Coherence Tomography. Phys. Rev. Lett. 105, 198302 (2010).