Gemeente Breda

Provinciale subsidie voor restauratie van zes monumenten in Breda

De Gemeente Breda heeft begin deze maand een subsidiebeschikking ontvangen van de provincie Noord-Brabant voor het restaureren van monumenten in Breda. Het gaat om een bijdrage van in totaal 2,5 miljoen euro

Daarmee kunnen de komende jaren zes grote restauraties uitgevoerd worden. Het gaat daarbij om het Klooster aan de Nieuwstraat, de Waalse Kerk, de kerk OLV van Altijd Durende Bijstand in Heuvel, de Pelmolen en IJsfabriek, de Sacramentskerk in Zandberg en de watertoren in Belcrum. Voor de Heilig Hartkerk wordt binnenkort een aparte subsidiebeschikking van de provincie verwacht.

Cultuurwethouder Wilbert Willems: âWe zijn erg blij dat de provincie onze aanvraag voor de restauratie van de zes zeer waardevolle monumenten in onze stad heeft gehonoreerd. Het is een belangrijke bijdrage om ons historisch erfgoed op een goede manier in stand te kunnen houden.â

Klooster Nieuwstraat
Het kloostercomplex bestaat uit drie hofhuizen uit de zestiende eeuw en een uitbreiding met woongebouwen (Liefdesgesticht) en kapel uit het begin van de twintigste eeuw.
Voor het restaureren en herbestemmen van dit monument tot begeleid wonen met ateliers in de kapel en het liefdesgesticht is ⬠800.000 toegekend. Daarnaast is ⬠175.000 beschikbaar gesteld voor wonen in de hofhuizen. De totale kosten van dit project bedragen ⬠19 miljoen, die door het rijk en eigenaar WSG voor het grootste deel worden gedekt.

Waalse kerk
De Waalse kerk bestond al in 1446, toen als âWendelinuskapelâ, en is gesticht door Johanna van Polanen. Sinds 1590 is de kerk in gebruik bij de Waalse Gemeente.
Voor het restaureren van de kap en dakruiter van dit rijksmonument en het tentoonstellen van de middeleeuwse Catharinadeur in de kerk is ⬠225.000 beschikbaar naast een bedrag van
⬠60.000 van de gemeente zelf.

OLV van Altijd Durende Bijstand
De kerk OLV van Altijd Durende Bijstand in de wijk Heuvel met dagkapel, pastorie en sacristie is gebouwd tussen 1951 en 1953 in de Delftse Schoolstijl. De kerk is sinds dit jaar aangemerkt als rijksmonument. Een bedrag van ⬠550.000 is toegekend aan de restauratie van de kerk en het herbestemmen van dit monument tot een brede school. Er worden wijkvoorzieningen in gevestigd, waaronder een buurthuis. Voor dit project heeft de Bredase gemeenteraad eerder bijna 13 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Pelmolen en IJsfabriek
Het pakhuis van de pelmolen werd gebouwd in 1688 en ligt aan de Jan van Polanenkade. Direct ernaast staat IJsfabriek âDe Noordpoolâ, een pand met een laatnegentiende-eeuwse voorgevel en een waarschijnlijk oudere kern. Beide industriële monumenten stonden vroeger langs de Mark en dat is inmiddels opnieuw het geval. Ze zullen allebei een nieuwe bestemming krijgen als kantoor.
Voor het restaureren van deze rijksmonumenten is ⬠200.000 beschikbaar gesteld.

Sacramentskerk
Het kerkgebouw van de Sacramentsparochie in Breda staat aan de Zandberglaan. De kerk is tussen 1926 en 1928 gebouwd naar een ontwerp van J. van Dongen en is van belang als uiterst zeldzaam voorbeeld van een in gewapend beton uitgevoerd kruisgewelf.
De kerk is acht jaar geleden aangekocht door het Sacramentskoor. Sindsdien is fors geïnvesteerd in het pand. Met de subsidie van ⬠350.000 die de provincie heeft toegekend kan de totale restauratie worden afgerond.

Watertoren in de Belcrum
De watertoren is het enige rijksmonument in het Bredase havenkwartier en is herbestemd als kantoor. Hij is in Expressionistische stijl gebouwd in 1935 in opdracht van de Gemeente Breda. De watertoren heeft een opknapbeurt nodig. Het gaat daarbij over de kademuur, het metselwerk en de betonomgang van de waterbak. Voor het restaureren van dit rijksmonument heeft de provincie ⬠200.000 beschikbaar gesteld.

Breda, 18 november 2010