Gemeente Tiel


Tiel herstelt brug over Inundatiekanaal

De gemeente Tiel gaat de brug over het Inundatiekanaal tussen Tiel-West en Passewaaij begin volgend jaar herstellen. Na het herstel kan de brug weer gebruikt worden als busroute. Hiermee komt er een eind aan de tijdelijke situatie die tot overlast last leidde bij weggebruikers en bewoners van Tiel-West.

Na de aanvaring bleek dat de draagkracht van de brug niet meer toereikend is en dat de schade niet eenvoudig en tegen geringe kosten is te herstellen. Toch kiest de gemeente voor herstel van de brug en het weer in werking treden van de bussluis. Het is de meest verkeersveilige oplossing en renovatie doet het meeste recht aan de monumentale status van het Inundatiekanaal en de daarbij behorende kunstwerken.

Voordat het herstel kan beginnen, moeten de nodige vergunningen aangevraagd worden, zoals een watervergunning, bouwvergunning en monumentenvergunning. De doorlooptijd voor deze laatste vergunning is minimaal drie maanden. Er kan daarom niet eerder dan februari 2011 begonnen worden met de werkzaamheden.

In maart 2009 raakte een pijler van de brug beschadigd tijdens baggerwerkzaamheden in het Inundatiekanaal. Direct na de aanvaring is de brug, die in gebruik was als bussluis, afgesloten. Voor de bus is een alternatieve route gemaakt via een fietspad. In de praktijk blijkt dat niet alleen de bus hiervan gebruik maakt, maar dat sluipverkeer misbruik maakt van deze doorgang. Fietsers, bus en sluipverkeer maakten gezamenlijk gebruik van één rijstrook . De bus moest invoegen op een onoverzichtelijk punt op de Schaarsdijkweg.