Niet marchanderen met rekenrente maar een fundamentele discussie.

18/11/2010 17:00

AG&AI

"Afgesproken is dat als pensioentoezeggingen "onvoorwaardelijk" of nagenoeg "onvoorwaardelijk" zijn, dat de waardering van de pensioenverplichtingen gebaseerd wordt op een risicovrije rente. De motie van de Kamer (Motie Ulenbelt) die ervoor pleit om de rekenrente voor de waardering van pensioenverplichtingen te verhogen, past derhalve niet bij het huidige waarderingskader en de aard van een groot deel van de huidige pensioentoezeggingen", aldus Rajish Sagoenie, voorzitter van het Actuarieel Genootschap (AG).

Het AG is voorstander van transparantie. Afgesproken is dat de pensioenverplichtingen van pensioenfondsen worden gewaardeerd tegen een risicovrije rekenrente. Door hiervan af te wijken, zonder fundamentele discussie, verdwijnt de transparantie. Dit leidt tot een vertekend beeld in de jaarrekeningen van pensioenfondsen, waarin de financiële situatie van het fonds wordt toegelicht.

Het AG pleit er eveneens voor dat de toezichthouder een standaardcurve voor pensioenfondsen en verzekeraars publiceert, gebaseerd op een aantal principes die het Genootschap eerder heeft opgesteld (Rapport "principes voor de rentetermijnstructuur", september 2009). De belangrijkste principes waaraan een rentecurve volgens het AG moet voldoen zijn: risicovrij, op korte en lange termijn hanteerbaar, niet gevoelig voor marktverstoringen, en als laatste dient het renterisico in de markt afgedekt te kunnen worden. Marktpartijen die een afwijkende rentecurve willen hanteren, kunnen dat doen zolang ze hun keuze kunnen onderbouwen op basis van bovenstaande principes ("comply-or-explain").