Oranjefonds


Project van de week: Stichting Best Buddies Nederland, Middelharnis

Best Buddies is een succesvol landelijk vrijwilligersprogramma. Studenten trekken gedurende minimaal een jaar op met een verstandelijk beperkte leeftijdsgenoot. Het Oranje Fonds ondersteunt de oprichting van een vijftal Best Buddies Clubs in Limburg met een bedrag van EUR 55.000,= over drie jaar.

Best Buddies
Het één op één aanbieden van vriendschappen voor kwetsbare doelgroepen is een bewezen effectief middel tot maatschappelijke participatie en sociale integratie. Buddies clubs bestaan uit tien personen met een verstandelijke beperking en tien vrijwilligers. Een club wordt binnen een onderwijsorganisatie opgericht. De studenten worden gekoppeld aan leeftijdsgenoten met een beperking uit hun directe omgeving.

Succesvol
De eerste Best Buddies in Nederland is in mei 2005 als lokaal project in Middelharnis van start gegaan. Eind 2009 telt de organisatie 30 lokale clubs. Best Buddies neemt deel aan het Oranje Fonds Groeiprogramma en won al diverse prijzen zoals de Helffer Kootkarprijs van het Oranje Fonds en de Gouden Wimpelcheque van de Nationale Postcode Loterij.

Aan de slag in Limburg
Na een televisie uitzending over Best Buddies Nederland ontving de organisatie diverse aanvragen vanuit Limburg met de vraag of er in de provincie ook Best Buddies clubs gevormd konden worden. Na een eerste inventarisatie naar het draagvlak zowel binnen het onderwijs als binnen zorgorganisaties is er besloten dat als er voldoende financiële middelen zijn er gestart kan worden met de uitbreiding. Het Oranje Fonds ondersteunt deze uitbereiding van harte met een financiële bijdrage van EUR 55.000,- over drie jaar.

Meer projecten?
Bekijk andere inspirerende projecten in het Archief van Projecten van de Week

>