Dienstenbond CNV

Nieuws

18 november 2010

Overleg sociaal plan Wegener blijft opgeschort

Op 11 oktober hebben wij u geïnformeerd over het gesprek dat op ons verzoek op de 10e had plaatsgevonden met Truls Velgaard n.a.v. diens plotselinge komst bij Wegener als gevolg van het vertrek van Joop Munsterman. Tijdens dat eerste gesprek hebben wij aangegeven dat we geen mogelijkheden en ruimte zagen om met elkaar het overleg voort te zetten over een nieuw sociaal plan. Ook hebben we toen afgesproken dat er een tweede gesprek zou plaatsvinden op 3 november. Via deze Nieuwsbrief willen we u daarover informeren.

Sociaal plan
Op dit moment is er geen sociaal plan. Wij zijn al bijna twee jaar in overleg met Wegener om te komen tot een nieuw sociaal plan, waarbij meer dan hiervoor de nadruk komt te liggen op het van werk naar werk-traject. Dat is best een lastige discussie en die gaan we op dit moment zéker niet verder voeren. Eerst moet duidelijk zijn wat de plannen en ontwikkelingen zijn en ook is het belangrijk dat de rust terugkeert voordat we verder gaan.
Er vinden op dit moment geen (grote) reorganisaties plaats en dus is het probleem van het niet hebben van een sociaal plan op dit moment voor de meesten van u waarschijnlijk geen issue. Toch zijn er kleine groepen werknemers die wel degelijk te maken krijgen met veranderingen als gevolg waarvan ze hun baan kwijtraken. Het kan niet zo zijn dat die werknemers in niemandsland terechtkomen. Daarom hebben we gevraagd of het Sociaal Plan Delta voor deze werknemers van toepassing kan blijven. We hebben nu van Wegener een verklaring ontvangen waarin staat dat het Sociaal Plan Delta van toepassing blijft tot 31 december 2010.
We hebben begrepen dat deze toezegging van Wegener inmiddels ook op intranet staat.

Agenda
De heer Velgaard geeft aan dat zijn agenda niets radicaals omvat. Hij wil samen met management, OR en werknemers plannen ontwikkelen. Hij erkent dat het herstellen van vertrouwen na wat er gebeurd is, tijd vergt.
Op onze vraag of we hier te maken hebben met een interimmer die snel weer weg is of met iemand die zich gedurende langere tijd aan Wegener wil verbinden, antwoordt Velgaard dat hij door de Raad van Bestuur van Mecom is gevraagd voor de lange termijn.

Adviesaanvraag COR
Tijdens ons eerste overleg met Velgaard was er nog discussie over de vraag of er wel of niet een adviesaanvraag zou moeten worden ingediend i.v.m. de tijdelijke aanstelling van de CEO. Inmiddels zijn partijen daar uit. Op 29 oktober is er een adviesaanvraag ingediend voor de tijdelijke benoeming van Velgaard als CEO van Wegener. Daarnaast zal er separaat een adviesaanvraag worden ingediend voor de definitieve benoeming.

ICT
Hiervan wordt toegegeven dat het gaat om een complex en delicaat onderwerp. Binnen Mecom was er overeenstemming over outsourcing van de ICT; het plan was om per eind 2010 duidelijkheid te verschaffen over eventuele outsourcing. Dit gaat waarschijnlijk niet lukken. Voorwaarde voor Velgaard is dat het seniormanagement zich duidelijk committeert aan dit project. "Zolang we daar niet zijn, kunnen we nog niet tot een uitspraak komen over ICT."
Wij hebben er nadrukkelijk op aangedrongen dat we bijgepraat willen blijven worden op dit onderwerp.

Volgende afspraak
Omdat we de vinger aan de pols willen houden, hebben we een vervolgafspraak gemaakt. Die volgende afspraak vindt plaats op maandag 13 december om 13.30 uur. Als u punten heeft die volgens u aan de orde moeten komen, schroom dan niet om een mail aan ons te sturen a.bulsink@remove-this.cnvdibo.nl
Inmiddels is bekend geworden dat er op 22 december een aandeelhoudersvergadering plaats vindt. Dan zal ook duidelijk worden hoe de aandeelhouders denken over de gang van zaken en de definitieve aanstelling van Velgaard.
Wij volgen e.e.a. met meer dan gemiddelde belangstelling en we houden u op de hoogte.