D66

donderdag 18 november 2010

Handreiking aan de coalitie. Voorkom kaalslag in de cultuursector

Wij willen met deze brief de hand reiken aan de coalitie. Wij danken de collega's Blok, van Haersma Buma en Wilders voor de door hun geboden ruimte door de stemmingen over het belastingplan vandaag een paar uur uit te stellen.

Over zes weken wil het kabinet de belasting op kunst en cultuur verdriedubbelen van 6% naar 19%. Dit leidt tot een extra belastingopbrengst van 90 miljoen in 2011. Dit is niet alleen een belasting op een avondje uit, maar leidt ook tot een kaalslag bij poppodia, festivals, theaters en concertgebouwen. Veel banen buiten het podiumlicht staan hierbij op het spel: kassamedewerkers, geluidstechnici, lichttechnici, kaartjescontroleurs, gastvrouwen en
-heren, en barmedewerkers.

Ook u bent hier niet gelukkig mee en daarom doen wij bij deze een ultieme poging om de maatregel een jaar uit te stellen, zodat de sector zich beter kan voorbereiden en er gezocht kan worden naar alternatieven.

We hebben in de afgelopen weken al drie alternatieven geboden. Vandaag doen de partijen opnieuw een handreiking. Door de verhoging van de doorwerkbonus al in de loop van 2011 in te laten gaan, wordt het geld bespaard dat nodig is om de BTW-verhoging met een jaar uit te stellen.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord opgenomen dat de doorwerkbonus met ingang van 2012 met één jaar wordt opgeschoven. Dit betekent dat vanaf 2012 mensen recht hebben op de doorwerkbonus als ze 63 jaar en ouder zijn. Nu is dit nog 62 jaar. Ons voorstel is om de doorwerkbonus al in 2011 te versoberen voor 62 jarigen. Breed is onderkend, zowel in de Tweede Kamer als daarbuiten, dat de doorwerkbonus niet effectief is.

Met dit voorstel willen de partijen hun goede wil tonen en de coalitiepartijen zo ver als maar mogelijk tegemoet komen.

Een handreiking,

Alexander Pechtold

Femke Halsema

Job Cohen

Emile Roemer

Marianne Thieme