Agentschap NL


Aspergesteekmachine wint Herman Wijffels Innovatieprijs

Tijdens het najaarsevenement van NL Octrooicentrum is donderdagmiddag 18 november voor de negende keer de Herman Wijffels Innovatieprijs uitgereikt.

Corné Ooms, die er na jaren ontwikkelen in slaagde een aspergesteekmachine te realiseren, mocht uit handen van Piet Moerland, bestuursvoorzitter van Rabobank Nederland, de hoofdprijs in ontvangst nemen. De aspergeteelt is een van de weinige teelten waarvan het oogsten tot op vandaag nog handmatig gebeurt. De uitreiking van de prijs vond plaats in aanwezigheid van Herman Wijffels.

De jury onder voorzitterschap van Piet Moerland was het er unaniem over eens dat de aspergesteekmachine een belangrijke ontwikkeling voor de aspergeteelt is. Vooral met het oog op de gezondheid van de werknemers. Moerland: "Asperges oogsten is zwaar lichamelijk werk en deze machine kan dat op een verantwoorde wijze overnemen. Het is een revolutionaire innovatie die bijdraagt aan een duurzame toekomst van de aspergeteelt."

Kansen in het buitenland
Het is de bedoeling dat de aspergesteekmachine in 2012 op de markt komt. Vooral voor grote aspergetelers is de machine interessant. In Nederland is aspergeteelt een nichemarkt, kansen voor de oogstmachine liggen vooral in landen met een omvangrijke aspergeteelt als Duitsland, Frankrijk, Griekenland en Peru. Corné Ooms is blij met de prijs van 50.000 euro en alle media-aandacht. "Er is veel belangstelling voor mijn aspergesteekmachine. De nominatie voor de Herman Wijffels Innovatieprijs heeft dat in een stroomversnelling gebracht. Ooms gaat het geld gebruiken om de machine verder te verbeteren.

Overige prijzen
De 2e prijs van 37.500 euro is door de jury toegekend aan FlexiMould. Een digitaal instelbare mal die niet alleen energiezuinig en herbruikbaar is, maar bovendien ook razendsnel te vervaardigen. Producenten kunnen al binnen enkele minuten beschikken over een mal voor hun product of verpakking. Deze techniek bespaart naast grondstoffen ook transportkosten.

De 3e prijs van 25.000 euro is toegekend aan Pharmafilter. Dit is een integraal concept voor het verwerken van ziekenhuisafval. Iedere verpleegafdeling krijgt een `vermaler' waarmee afval als etensresten, biologisch afbreekbare po's en urinalen wordt vermalen. Een deel van het afval wordt omgezet in biogas dat de installaties van energie voorziet. Na verwerking blijft slechts tien procent van het afval over voor recycling. Het afvalwater wordt met geavanceerde technieken gezuiverd van medicijnresten, waarna schoon water resteert.

De aanmoedigingsprijs van 10.000 euro is toegekend aan Squease-vest, dat autistische jongeren helpt bij het leren beheersen van spanningen.

Herman Wijffels Innovatieprijs
De Herman Wijffels Innovatieprijs is een initiatief van Rabobank en is dit jaar voor de negende keer uitgereikt. Er zijn dit jaar in totaal 443 inzendingen binnengekomen en door de jury beoordeeld.