Saxion
BR>

do 18 november 2010

Saxion verbetert rampenbestrijding met draadloze sensortechnologie

Het Saxion Kenniscentrum Design en Technologie start het project Wireless Sensortechnologie bij calamiteiten.

Hierin onderzoekt Saxion met enkele samenwerkingspartners hoe draadloze sensortechnologie ingezet kan worden bij het opsporen en bestrijden van calamiteiten in gebieden waar weinig mensen zijn en zodoende rampen te voorkomen. Denk hierbij aan natuurgebieden en bedrijventerreinen na kantoortijd. Voorbeelden van calamiteiten die in zulke gebieden kunnen voorkomen zijn brand, ontsnappen van chemische stoffen en inbraak.

Aanleiding voor het project is een vraag van de Veluwse brandweer over het inzetten van slimme sensortechnologie en draadloze netwerken bij het observeren van uitgestrekte natuurgebieden. Dit met als doel calamiteiten tijdig op te sporen en vals alarm te voorkomen. Ook bij andere terreinen waar grote delen van de dag nauwelijks mensen aanwezig zijn is deze problematiek aan de orde, vandaar dit onderzoek.

In het project Wireless Sensortechnologie bij calamiteiten richt Saxion zich op een aantal praktische vragen, zoals: hoe voorkomen we loos alarm en hoe kunnen we de aanwezigheid van mensen in (complexe) gebouwen of terreinen bepalen?

Lectoren, docenten en studenten van Saxion gaan onder andere prototypes bouwen. Bedrijven en veiligheidsdiensten leveren de praktijkomgevingen om experimenten uit te voeren. De eerste resultaten worden in januari bekend gemaakt. Het project heeft een looptijd van twee jaar en wordt financieel mede mogelijk gemaakt door gelden van RAAK MKB.

Meer informatie over het project Wireless Sensortechnologie bij calamiteiten is te vinden op de website


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:

Ronald Tangelder
projectleider
tel. 053 - 487 13 10

of

Henk van Leeuwen
lector Ambient Intelligence
tel. 053 - 487 16 90

____________________ Zoek