E-dinges awards bekronen projecten die digitale kloof dichten

03/03/2010 12:00

IST - Instituut Samenleving & Technologie

Op donderdag 18 november 2010 worden in het Vlaams Parlement voor het eerst de E-dinges Awards uitgereikt. Deze prijzen zijn een initiatief van het Instituut Samenleving en Technologie (IST), in nauwe samenwerking met het Interdisciplinair instituut voor Breedband Technologie (IBBT), het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid (VSNG/LINC) en het Vlaams Parlement.

Met de E-dinges Awards willen de organisatoren initiatieven uit Vlaanderen en Brussel in de kijker zetten die de digitale vaardigheden verhogen van mensen die nog weinig vertrouwd zijn met de mogelijkheden van computers, het internet en andere informatie- en communicatietechnologieën. Dit kunnen bijvoorbeeld mensen zijn met een laag inkomen of een lage scholingsgraad, kansarmen, andersvaliden, jongeren, ouderen, mensen van allochtone afkomst of mensen die beroepshalve niet of zelden met ICT te maken hebben. Door gebrek aan kennis en/of ervaring lopen deze 'digitale kansengroepen' een groter risico om buitengesloten te worden uit de digitale samenleving en dus slachtoffer te worden van de digitale kloof.

De E-dinges Awards gaan naar organisaties zoals buurtverenigingen, VZW's, lokale overheden, OCMW's, bibliotheken, onderwijs- of onderzoeksinstellingen of bedrijven die de digitale kloof op de meest originele of vernieuwende manier proberen te dichten. Het inschrijvingsformulier en het wedstrijdreglement zijn vanaf 2 maart 2010 terug te vinden op www.e-dingesawards.be. Inschrijven kan nog tot 26 april 2010. Daarna zal een jury uit alle inzendingen een shortlist van tien projecten selecteren, waaruit de drie uiteindelijke winnaars worden gekozen. De prijzen worden uitgereikt tijdens E-dinges, een driedaags evenement rond de digitale samenleving, waarover later meer zal worden bekendgemaakt.

"Het hoofddoel van de E-dinges Awards is het sensibiliseren en promoten van goede e-inclusie praktijkvoorbeelden in Vlaanderen en Brussel," zegt Robby Berloznik, directeur van het Instituut Samenleving en Technologie. "We willen op deze manier duidelijk maken aan de Vlaamse overheid dat er in Vlaanderen en Brussel tal van initiatieven bestaan die inspirerend kunnen zijn voor een meer omvattend en gestructureerd beleid rond de digitale kloof."

Meer informatie vindt u op www.e-dingesawards.be !

Over IST

Het Instituut Samenleving en Technologie is als autonome instelling verbonden aan het Vlaams Parlement. Het instituut onderzoekt de maatschappelijke aspecten van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, en wil hiermee bijdragen tot de kwaliteit van het maatschappelijk debat en een beter onderbouwd besluitvormingsproces. De maatschappelijke impact van de toenemende digitalisering van onze maatschappij is een belangrijk aandachtspunt.

Meer info: http://www.samenlevingentechnologie.be

Over IBBT

IBBT, het Interdisciplinair instituut voor Breedband Technologie is een onderzoeksinstelling die in opdracht van de Vlaamse regering innovatie binnen ICT stimuleert. De interdisciplinaire teams voerden sinds de oprichting in 2004 al ruim 100 projecten uit met meer dan 300 organisaties. Deze projecten streven naar de gezamenlijke ontwikkeling van innovatieve toepassingen in diverse domeinen, zoals gezondheidszorg, mobiliteit & logistiek, cultuur & media en green ICT.

Meer info: http://www.ibbt.be

Contact voor journalisten:

IST

Lieve Van Damme

Leuvenseweg 86, 1011 Brussel

T: +32 2 552 40 49

M: +32 478 58 60 32

E: lieve.vandamme@vlaamsparlement.be

IBBT

Jothi Blontrock

Gaston Crommenlaan 8 bus 102, B-9050 Gent (Ledeberg)

T: +32 9 331 48 26

M: +32 476 89 50 83

E: jothi.blontrock@ibbt.be

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel