Gemeente Leudal


Nieuws

Veteranenweek Leudal drukker bezocht en diverser dan ooit!

Al enkele jaren organiseert het Comité Herdenkingsmonument Militairen een internationale veteranenweek in het Leudal. Het hoogtepunt van deze week is de, gezamenlijk met de gemeente Leudal georganiseerde herdenking bij het Monument van Verdraagzaamheid in Haelen, dit jaar op 18 november.

Meer nationaliteiten dan ooit zullen dit jaar deelnemen: naast Duitse, Belgische, Nederlandse en Britse veteranen sluiten voor het eerst ook veteranen uit Canada en Tsjechië aan. De groep wordt gecompleteerd door gasten afkomstig uit het voormalig verzet en slachtoffers van de Jodenvervolging en is dan ook duidelijk een afspiegeling van het doel van het Comité `Verdraagzaamheid tussen voormalige vijanden'.

De gasten krijgen een gevarieerd programma aangeboden met onder andere een bezoek aan het Luchtvaart Museum in Soesterberg, gesprekken met leerlingen van SG. St. Ursula in Heythuysen, een `social evening', waarbij iedereen van harte welkom is. Het comité hoopt dan ook vele geïnteresseerden op woensdag 17 november vanaf 20.00 bij Hotel Houben in Nunhem te mogen verwelkomen om, nu het nog kan, te praten met deze getuigen van de Tweede Wereldoorlog. Als hoogtepunt van het bezoek is de herdenking op donderdag 18 november waar zij samen hun gevallen kameraden zullen herdenken.

Een greep uit de kleurrijke gasten, die voor de eerste keer deelnemen aan de veteranenweek:

Ron Brown
Tijdens de Tweede Wereldoorlog vloog de Brit Ron Brown (Creswell 1921) als Flight Engineer bij RAF Bomber Command. Ron vloog met het 75ste Nieuw-Zeelandse squadron en nam deel aan wel 64 missies. Hij was ook betrokken bij de missie op 21 juli 1944 waarbij een Lancaster in Heythuysen is gecrasht en een in Hunsel. Bovendien was hij betrokken bij een missie waarvan gedacht wordt dat deze verantwoordelijk is voor het verdwijnen van de beroemde Amerikaanse Band Leader Glenn Miller.

Joke Folmer
Joke Folmer (Batavia, 1923) is een Nederlandse verzetsstrijdster, die tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan driehonderd mensen over de grens smokkelde, onder wie vele geallieerde piloten. Haar verzetswerk bracht haar vaak in Roermond en Weert. De verzetsgroep waar zij deel van uitmaakte, werd opgerold en Joke kreeg de doodstraf. Haar executie werd verhinderd door Dolle Dinsdag.

Evrard Voorpijls
`Niemand mag dit vergeten' is de boodschap van Evrard Voorpijls (Maaseik, 1923). Evrard raakte al vroeg betrokken bij het werk van het Belgische verzet, de "Weerstand"en werd door de Gestapo gepakt voor dit illegale werk. Hij kwam als "Nacht und Nebel" gevangene terecht in vijf verschillende concentratie kampen. Met veel geluk overleefde Evrard deze verschrikkingen en stelt zichzelf nu als doel de jeugd te doordringen van de boodschap: `Dit nooit meer!'

Emil Bocek
De Tsjechische Luchtmacht Kolonel Emil Bocek (Brno, 1923) ontsnapte uit Tsjechië toen zijn land door de Duitsers werd ingenomen en sloot zich aan bij het Franse leger. Hij vocht bij Duinkerken en ontkwam uiteindelijk naar Engeland. Hier sloot hij zich aan bij de Royal Air Force. Eerst als Engineer, later als Jachtvlieger van o.a. Spitfires. Na de oorlog verliet hij de Luchtmacht en keerde hij terug naar Tsjechië.

Anton Griesberger
Anton Griesberger (Duitsland,1917) was in 10 mei 1940 als pionier betrokken bij het bouwen van een brug ten hoogte van het veer tussen Baarlo en Steyl. Dit om de Duitse opmars in Nederland mogelijk te maken. Na Baarlo trok zijn eenheid door naar Weert en daarna naar België. Anton Griesberger is nu gepensioneerd en woont met zijn vrouw in Beieren.

Informatie
Voor meer informatie over de werkzaamheden van het Comité zie o.a. het boek
`Verdraagtj uch` of bezoek www.leudalmonument.nl waarop vanaf 1 november 2010 ook het programma van de Internationale Herdenking te vinden is.