Raad van State


donderdag 18 november 2010
11.30 uur
Zitting over de afwijzing door het college van burgemeester en wethouders van Weert van het verzoek van een echtpaar uit die gemeente om op te treden tegen een meubelplaatfabriek aan de Princenweg. Volgens het echtpaar dat naast de fabriek woont, overschrijdt de fabriek de geluidsnormen. Zij zijn van mening dat met de ingebruikname van een opslagloods als werkplaats de geluidsoverlast enorm is toegenomen. Door de overlast van zaagmachines is het echtpaar naar eigen zeggen genoodzaakt om in de avond hun ramen al te sluiten om te voorkomen dat ze 's ochtends om 6.30 uur door de herrie wakker worden. Het gemeentebestuur heeft geluidsmetingen verricht, maar heeft hierbij niet geconstateerd dat de geluidsnormen werden overtreden. Daarom heeft het gemeentebestuur het verzoek om op te treden tegen de fabriek afgewezen. Het echtpaar is het hier niet mee eens en komt in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201006457/1)

13.00 uur

Zitting over de vrijstelling die het college van burgemeester en wethouders van Tubbergen heeft verleend voor de herinrichting van de openbare ruimte om en nabij basisschool Kadoes in Albergen. De zitting gaat ook over de bouwvergunning die het gemeentebestuur heeft verleend voor het gedeeltelijk vergroten van de basisschool. De herinrichting is bedoeld om bestaande knelpunten met betrekking tot het verkeer en het parkeren om en nabij de basisschool op te lossen. Er worden twee parkeerterreintjes bestaande uit 45 parkeerplaatsen aangelegd en van de straat waaraan de school ligt, wordt voor een gedeelte eenrichtingsverkeer gemaakt. Een aantal omwonenden is het niet eens met deze herinrichting. Zij vrezen dat door de herinrichting verkeersonveilige situaties ontstaan, dat er groen verdwijnt en dat er te veel parkeerplaatsen worden aangelegd. De rechtbank in Almelo heeft in maart 2010 een eerder beroep van de omwonenden tegen de vrijstelling gegrond verklaard, omdat het gemeentebestuur niet beschikte over een zogenoemde verklaring van geen bezwaar van de provincie. Deze was naar het oordeel van de rechtbank wel vereist. De rechtbank heeft om diezelfde reden het beroep tegen de bouwvergunning gegrond verklaard. Omdat het gemeentebestuur niet bevoegd was vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan, had het ook niet de bouwvergunning mogen verlenen, aldus de rechtbank. Het gemeentebestuur komt tegen beide uitspraken in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Op 20 juli 2010 heeft het gemeentebestuur opnieuw besloten om vrijstelling te verlenen nadat het op 25 mei 2010 alsnog de zogenoemde verklaring van geen bezwaar had ontvangen van de provincie. Tegen dit nieuwe besluit komen de omwonenden ook weer in beroep. (zaaknummers 201003903/1 en 201003909/1)

13.30 uur

Zitting over de aangepaste milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium aan de Anthony Fokkerweg in Amsterdam. Het NLR verricht toegepast onderzoek voor de lucht- en ruimtevaartsector. Het NLR is het uiteraard eens met de aangepaste vergunning die aan hem wordt verleend, maar kan zich niet vinden in een bepaalde passage die in de vergunning is opgenomen en die betrekking heeft op drie woonboten die in de buurt van het laboratorium liggen. Het laboratorium ligt op een zogenoemd geluidgezoneerd bedrijventerrein, de Schinkel. In de directe nabijheid liggen drie woonboten die ligplaatsvergunningen hebben gekregen. Volgens het NLR zijn woonboten die op het gezoneerd industrieterrein liggen, geen zogenoemde geluidsgevoelige objecten die recht hebben op bescherming tegen geluidsoverlast. Het NLR wil dat dit uitdrukkelijk in de vergunning wordt opgenomen om in de toekomst problemen met geluidhinder te voorkomen. Het provinciebestuur heeft de desbetreffende passage niet gewijzigd. Het NLR komt dan ook tegen de milieuvergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201007458/1)