Achmea Groep



Rabobank en Eureko concentreren zich op commerciële samenwerking

18 november 2010

Rabobank en Eureko, moederbedrijf van Achmea, gaan hun commerciële samenwerking intensiveren. Dat is de kern van een nieuwe strategische samenwerkingsovereenkomst, die op 1 januari 2011 ingaat. De nieuwe afspraken zijn de bekrachtiging van een jarenlange vruchtbare samenwerking tussen de twee coöperatieve financiële dienstverleners. Onderdeel van de nieuwe overeenkomst is ook dat Rabobank - in het licht van de nieuwe kapitaalregels voor banken - het belang in Eureko terugbrengt naar circa 29%. Het belang van meerderheidsaandeelhouder Vereniging Achmea stijgt hierdoor naar circa 65%.

De nieuwe overeenkomst vervangt de bestaande overeenkomst van september 2005 tussen Rabobank, Vereniging Achmea en Eureko. In deze overeenkomst was destijds de intentie tot een fusie tussen Rabobank en Eureko opgenomen. Beide concerns hebben eerder al samen vastgesteld, en ook gecommuniceerd, dat een fusie niet meer vereist is om de gezamenlijke strategische doelen te bereiken. Bovendien is dit ook niet wenselijk meer gelet op de ontwikkelingen in de financiële markten van de afgelopen jaren.

Rabobank blijft strategisch aandeelhouder in Eureko, naast Vereniging Achmea, het vertegenwoordigend orgaan van de klanten van Achmea. In het licht van de nieuwe kapitaalregels voor banken brengt Rabobank het belang in Eureko terug van 39% tot circa 29%. Dit vindt plaats door verkoop van aandelen aan Vereniging Achmea, door verwatering van het belang van Rabobank als gevolg van de voorgenomen fusie van Vereniging Achmea met Coöperatie De Friesland Zorgverzekeraar, alsmede door een voorgenomen inkoop van aandelen door Eureko. Na de transactie beschikt Vereniging Achmea over een aandelenbelang van circa 65%.

Piet Moerland, voorzitter van de raad van bestuur Rabobank Nederland: "De nieuwe afspraken passen in deze tijd en bekrachtigen onze hechte samenwerking. Essentieel is dat ze het commercieel partnerschap tussen beide concerns bevestigen en intensiveren. Het is belangrijk dat wij onze klanten alle financiële diensten aan kunnen bieden, ook op het gebied van verzekeringen. Bovendien vullen Rabobank en Eureko/Achmea elkaar prima aan qua identiteit en coöperatieve achtergrond."

Willem van Duin, voorzitter van de raad van bestuur van Eureko: "Ons dochterbedrijf Interpolis speelt als huismerk van Rabobank een belangrijke rol binnen het commerciële partnerschap en zal dat ook in de toekomst blijven doen. Zo werken we momenteel aan de verdere integratie van processen en worden vanuit Interpolis vernieuwende en toegankelijke producten en diensten voor onze klanten ontwikkeld. Beide grootaandeelhouders Vereniging Achmea en Rabobank houden uiteraard inspraak in belangrijke strategische beslissingen."

De nieuwe afspraken tussen Rabobank, Vereniging Achmea en Eureko zijn onder voorbehoud van instemming van toezichthouders en ondernemingsraad.