Waterschap Aa en Maas

Watergolf verlaat 'land van Aa en Maas'

Op dit moment is het begin van de hoogwatergolf van de Maas de steden 's-Hertogenbosch en Waalwijk ruim gepasseerd. De verhoogde waterstanden op de Maas hebben niet voor veel problemen gezorgd. Naar verwachting zullen de peilen van de Maas, de Dommel en de Aa spoedig zakken tot het normale niveau voor deze tijd van het jaar. De calamiteiten-organisatie van het waterschap is ´afgeschaald´, hoewel de medewerkers van het schap de situatie nog goed in de gaten houden.

Stadsdommel

Beeld regio Cuijk

Het algemene beeld in de regio Cuijk is dat de waterstanden sterk aan het dalen zijn. Het water van de Virdse Graaf is enige tijd buiten zijn oevers getreden in de Maasuiterwaard. Dit omdat het riviertje niet langer kon afwateren op de Oeffeltse Raam. Bij Grave en Cuijk heeft het water korte tijd enkele centimeters boven de kade gestaan, echter meters onder de bovenzijde van de kademuur.

Beeld regio Oss - `s-Hertogenbosch

Hier zijn de Maasuiterwaarden enige tijd onder water gelopen, tot aan de teen van de dijk. Dit zijn normale winterse taferelen (winterbed van de Maas) die zich nu eerder en in een korte tijd hebben voorgedaan. De komende dagen stromen de uiterwaarden bij Oss, Lith, 's-Hertogenbosch en Heusden weer geleidelijk leeg.

Bijzonderheden stad `s-Hertogenbosch

Nabij de Aa is een fietstunnel onder de A2 door onder water gelopen. De inschatting is dat dit geen blijvende schade oplevert. Uiteraard is het wel vervelend dat het fietsverkeer hier nu hinder van heeft. Naarmate het waterpeil op de Maas daalt, zal ook het waterpeil van de Dieze dalen. Het waterschap laat dit echter gecontroleerd dalen tot een maximum van 20 cm per dag. Dit omdat een snellere daling de oevers kan beschadigen.

Bijzonderheden Dommel en Aa

De peilen van Dommel en Aa zakken naar hun normale niveau. Het afvoeren van het water van beide rivieren op de Maas is probleemloos verlopen. Waterschap Aa en Maas verwacht niet dat de peilen van de Aa nog zullen stijgen, omdat de waterbergingsgebieden Starkriet en Diesdonk nagenoeg leeg zijn.

Werkzaamheden kade bergingsgebied Starkriet

De waterbergingsgebieden Starkriet en Diesdonk hebben hun nut en noodzaak bewezen. Dankzij de noodmaatregel om deze van nature lager gelegen gronden onder water te zetten, is grootschalige schade aan onder meer een kassengebied en een bedrijventerrein in Helmond voorkomen. `Starkriet' (gemeente Someren) is `volgezet' met water. Over een lengte van in totaal 100 meter is de kade hier verstevigd met zandzakken, omdat hevige regenval delen van het talud heeft afgespoeld. Met zandzakken is voor extra stevigheid gezorgd om mogelijke verzakkingen tegen te gaan. Aa en Maas onderzoekt nog wat de beste permanente oplossing is. Tot die tijd blijven de zandzakken liggen.

Nazorg

Op dit moment maken de medewerkers van het waterschap de balans op. Op maandag en dinsdag zijn alle in Diesdonk gelegen eigenaren door het waterschap benaderd voor de afwikkeling van de geleden schade. Daarbij maakt het waterschap gebruik van de bestaande schadevergoedingsregeling voor gewassenschade bij gestuurde waterberging. Deze regeling is in samenwerking met de ZLTO (de Zuidelijke Land en Tuinbouw Organisatie) tot stand gekomen.