GAIA

16 november 2010

Dierenmishandeling op de veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem

GAIA en BLID eisen uitsluiting van 10 vee- en paardenbeulen.

Tien drijvers en runder- en paardenhandelaars zijn zich tijdens de tweedaagse veejaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem te buiten gegaan aan dierenmishandelingen en wreedheden. Dat stelden de waarnemers van GAIA en BLID vast. Onnodig geweld, extreem hard slaan met de stok op de rug en in het gezicht van dieren, steken en schoppen in de buik en de flanken, vuistslagen, extreem en onnodig staartwringen, het was afgelopen donderdag en vrijdag schering en inslag bij een tiental onverbeterlijken, die zich blijven misgedragen. Ondanks dat de gemeente elk jaar opnieuw aan de handelaars duidelijk maakt dat stokslagen, schoppen, staartwringen, enzovoort, strikt verboden zijn, op straffe van uitsluiting.De tien ergste beulen moeten uitgesloten worden.

Handelaars die twee jaar geleden en nog dit jaar een protocol ondertekenden dat hen er toe verbindt de regelgeving strikt na te leven, lapten hun verplichtingen aan hun laars. Eén waarneemster van GAIA en minstens één dierenarts werden bedreigd. "Uitdrukkelijk verboden wanpraktijken, die deden terugdenken aan de schokkende wreedheden op de markten van Anderlecht en Ciney van tien jaar geleden, en een storm van verontwaardiging in binnen- en buitenland deden losbarsten, " beschrijft GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch het wangedrag van de tien betrokkenen. "Het zijn onverbeterlijke geweldenaars," vult Dirk Blanchart, voorzitter van BLID aan."Onze mensen zagen dat de aanwezigheid van politie en dierenartsen op deze mensen nauwelijks indruk maakt."

"Dit is zeer ernstig. Deze beulen gedragen zich als psychopaten tegenover dieren," gaat Michel Vandenbosch verder. "En ze zijn niet vies van bedreigingen met geweld tegen mensen, die hen betrappen; er waren er bij die dieren mishandelden in het zicht van voorbijgangers, die er schande van spraken." Deze figuren weten zeer goed waaraan ze zich moeten houden. Ze dreigen alle inspanningen van de gemeente om de veejaarmarkt diervriendelijk te doen verlopen, te niet te doen. Het gemeentereglement voorziet de uitsluiting van wie zich niet aan de regels houdt. Bij de handelaars en drijvers die zwaar over de schreef gingen, is het geen kwestie van niet kunnen, maar van niet willen. Ze moeten er uit. Een gemeente die de veejaarmarkt tot werelderfgoed wil doen erkennen, kan zich de verdere deelneming van dergelijke personen niet veroorloven.

Veehandelaars De Bruycker en helpers: extreem harde en volstrekt overbodige stokslagen, systematisch staartwringen. Zodanig over de schreef dat zelfs zijn collega veehandelaar (Muylaert) tussenbeide kwam. Hij maakte het zo bont dat uiteindelijk (dag 2) twee politiemensen permanent De Bruycer in het oog moesten houden. De Bruycker leefde het protocol dat hij voor dit jaar ondertekende en dat hem ertoe verbindt zich strikt aan de regels te houden, manifest niet na.

Veehandelaar Hans Corijn, zonen Corijn en drijver: onnodig extreem harde stokslagen op de rug van liggende runderen, herhaaldelijke harde stokslagen in de flanken van dieren, vuistslagen, zelfs nadat moeder Corijn haar zoon tot kalmte aanmaande, bleef hij doorgaan met slaan. Een drijver van Corijn schopte een rund, dat hij voortsleurde over straat en op zijn knieën gevallen was, recht in het gelaat, terwijl hij het dier bleef voorttrekken. Voorbijgangers spraken er schande van. Veehandelaar Corijn schroomde zich niet om de hele boel te blokkeren met zijn vrachtwagens, die hij niet wilde verplaatsen. Een rund had een staart met een pas opgelopen zware kwetsuur (vermoedelijk gebroken). Twee jaar geleden was bij Corijn eenzelfde probleem vastgesteld: een rund met een afgebroken staart (door de schuld van een drijver was het dier met zijn staart tussen twee laadverdiepingen klem geraakt, waardoor de staart afknakte). Nochtans ondertekende hij twee jaar geleden nog een protocol.

Brusselmans: herhaaldelijk verboden steken met de stok en staartwringen. Vandeputte: onnodig schoppen; Baele: schop in muil, doelbewust profiterend van feit dat de dierenartsen afgeleid waren.

Bij de paarden: stampen en stokslagen bij Achiel De Taey, die nochtans een protocol had getekend, dat hem er toe verbindt zich op straffe van uitsluiting de regels strikt na te leven. Handelaar in paarden en paardenvlees Van Pollaert wrong hardhandig de staart van een paard dat op zijn standplaats stond totaal onnodig om. Diezelfde Van Pollaert mepte voortdurend met zijn zweepje tussen de ogen van het dier. Van Aken: slaan met koorden in gezicht van een paard, en schoppen en stampen op paarden. Leonidas: paard krijgt stokslagen op hoofd; De Vischer: schoppen in de flank van verschillende paarden.

En tenslotte het geval Reyniers: deze paardenhandelaar die het vorig jaar bont gemaakt had, zou niet aanwezig zijn op de markt, werd ons meegedeeld door de burgemeester. Nu blijkt dat hij er toch was. Handelaar Van Den Bergh had zijn standplaats onderverhuurd aan Reyniers. Het marktreglement verbiedt onderverhuren. Beide paardenhandelaars moeten zeker uitgesloten worden.

Voor meer info:
Michel Vandenbosch, GAIA voorzitter, 0475 45 20 15 & Dirk Blanchart, BLID voorzitter, 0495 20 57 97