Gemeente Pekela


Onderwijscentrum krijgt deze week groen vegetatiedak

Er wordt hard gewerkt aan het nieuwe onderwijscentrum aan de Burgemeester Snaterlaan 68c. Uiteindelijk zullen in het nieuwe gebouw worden ondergebracht: drie basisscholen, twee peuterspeelzalen, de GGD met een consultatiebureau en spreekuren van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Daarnaast kunnen sport- en buurtverenigingen gebruik maken van het centrum. Hiermee wil de gemeente Pekela een multifunctioneel gebouw neerzetten. Het onderwijscentrum wordt gebouwd in het kader van duurzaam bouwen. Deze week wordt het groene vegetatiedak geplaatst op de dagen 17, 18 en 19 november 2010.

Het nieuwe onderwijscentrum is een belangrijk duurzaam, energiezuinig en onderhoudsarm gebouw. Door de toepassing van een mossedumdak (groen dak) geeft de gemeente het gebouw een natuurlijke uitstraling. Naast de fraaie aankleding heeft het groene vegetatiedak nog vele andere voordelen:

Â

* het verhoogt de levensduur van het dak

* het heeft een waterbufferend vermogen

* het heeft een goed isolerend vermogen

* het heeft een geluidsreducerend vermogen
* het compenseert CO2-uitstoot

* het reduceert fijnstof

* het vermindert grote grijze vlakken in een gebied waardoor verstedelijking wordt voorkomen

* het verhoogt de waarde van het gebouw

* het beschermt de achterliggende constructie

Â

Bovendien wordt er zuinig met energie omgegaan. Voor de energievoorziening wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van warmte-koude opslag in de ondergrond. Verder zijn alle elektrische installaties energiezuinig en aangestuurd met bewegingsmelders. Voor de ventilatievoorziening van dit gebouw is een uitgekiend systeem ontwikkeld, dat voldoet aan de laatste CO2 reductie-eisen en dat natuurlijk voorzien is van warmtewisselaars.

Â

Het onderwijscentrum met de natuurlijke uitstraling is een aanwinst voor de buurt. Volgens planning is het nieuwe onderwijscentrum in februari 2011 gereed.

Â