Ingezonden persbericht


Persbericht

ONDER EMBARGO TOT 18 NOVEMBER 2010
09.15 UUR

18 november 2010

Levensmiddelenindustrie wil positie versterken

Rijswijk - Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie heeft vandaag, 18 november 2010, het eerste exemplaar van het rapport De stille kracht: Route voorwaarts voor de Nederlandse levensmiddelenindustrie in ontvangst genomen. Het werd aangeboden door Freek Rijna, voorzitter van de Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie (FNLI). Deze nieuwe studie brengt het grote belang van de levensmiddelenindustrie voor de Nederlandse economie in kaart. Bovenal worden concrete voorstellen gedaan om deze positie in de komende jaren te behouden en te versterken.

De levensmiddelenindustrie is een van de belangrijkste pijlers van de Nederlandse economie. Met een omzet van 51 miljard euro, een toegevoegde waarde van 9 miljard euro en een exportwaarde 27 miljard euro vormt zij de grootste sector binnen de Nederlandse industrie. Bovendien excelleert Nederland als kenniscentrum op het gebied van onderzoek en ontwikkeling ten behoeve van de foodsector.

Grote uitdagingen
Tegelijkertijd staat de industrie voor grote uitdagingen. Zij zal en kan tegemoet komen aan de grote maatschappelijke uitdagingen op het gebied van verduurzaming en voeding & gezondheid. Daarvoor moeten innovatie en ontwikkeling in Nederland wel op hoog niveau blijven. De toegang tot grondstoffen zowel in Nederland als op de wereldmarkt, moet geborgd zijn en blijven, nu en in de toekomst. Bovendien moet de industrie haar rol kunnen blijven spelen in een omgeving van toenemende internationale concurrentie en als onderdeel van een keten waarin de opeenvolgende schakels van boer tot consument meer dan ooit op elkaar zijn aangewezen.

Overheid
De opstellers van het rapport, FNLI en Top Institute Food and Nutrition (TI Food and Nutrition), nodigen de overheid uit om samen met de sector, en mede op basis van het rapport, een gericht industriebeleid te ontwikkelen dat de concurrentiepositie versterkt en houdbaar is over verschillende kabinetsperiodes.

Hoofdlijnen rapport
Punten die prominent naar voren komen en nader worden uitgewerkt in het rapport:
* De industrie neemt haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en stelt zich proactief op tegenover consument en maatschappij.;
* De industrie zal voortvarend producten blijven ontwikkelen die bijdragen aan een gezond voedings- en leefpatroon en die een bewuste keuze voor de consument verder vergemakkelijken;
* Op het gebied van verduurzaming wil de Nederlandse levensmiddelenindustrie in 2015 de koppositie in Europa innemen;
* Innovatie vormt een essentiële sleutel: de industrie wil haar inspanningen intensiveren en de leidende positie van Nederland behouden. De overheid kan dit streven ondersteunen door haar beleid te richten op robuuste en langlopende programma's. De industrie zal een Regiegroep Food & Innovatie opzetten om lopende en nieuwe activiteiten en initiatieven beter te coördineren;
* Het stimuleren van de internationale handel en het borgen van grondstoffenzekerheid is cruciaal voor de levensmiddelenindustrie. Er liggen grote exportkansen, met name ook voor het MKB. Om deze exportkansen te kunnen benutten en de internationale grondstoffenaanvoer te borgen is steun van de overheid voor het behouden en verbreden van een internationaal gelijk speelveld noodzakelijk;
* De industrie realiseert zich dat nauwe samenwerking met toeleverende en afnemende partijen in de keten randvoorwaarde is voor een succesvolle verder uitbouw van de positie van de gehele agrofood-keten. Zij nodigt ketenpartners uit om, mede op basis van het rapport De stille kracht, in gesprek te gaan. Tegelijkertijd vraagt zij van de overheid te bemiddelen bij de totstandkoming van een gedragscode voor industrie en retail;
* Van de overheid wordt gevraagd om binnen haar beleidsorganisatie een kerndomein te behouden, dat is toegewijd aan het op gecoördineerde wijze versterken van de concurrentiekracht van de gehele agro-foodketen.
* Ten slotte vraagt de industrie de overheid de handen met het bedrijfsleven ineen te slaan, om er voor te zorgen dat er een flexibele, voldoende hoog opgeleide beroepsbevolking in Nederland blijft.

Via de link http://www.fnli.nl/video is een korte film te zien over de breedte en het economisch belang van de levensmiddelenindustrie, de achtergrond en het doel van het rapport en de ambitie die de industrie hier aan gekoppeld heeft.

High Level Group
Het rapport De stille kracht is een coproductie van FNLI en TI Food and Nutrition, in samenwerking met Roland Berger Strategy Consultants. Het wordt gedragen door de High Level Group van de Nederlandse Levensmiddelenindustrie, een groep bestaande uit ceo's van grote en MKB-ondernemingen, hoge ambtenaren en kennispartners.

-Einde bericht-