Gemeente De Ronde Venen


Bronzen legpenning Carnegie Heldenfonds na heldhaftig optreden

Burgemeester Burgman van De Ronde Venen heeft woensdagmiddag 17 november 2010, in aanwezigheid van burgemeester Oudshoorn van Uithoorn, de bronzen legpenning van het Carnegie Heldenfonds overhandigd aan een inwoner van Mijdrecht en twee inwoners van Uithoorn. De drie ontvingen de bronzen legpenning voor hun optreden tijdens een verkeersongeluk in De Hoef op 20 april. Ook een inwoner van De Hoef krijgt een bronzen legpenning voor zijn optreden, maar was helaas verhinderd. Door alert optreden van de vier mannen kon de inzittende van een auto die op zijn kop in een sloot was beland snel uit zijn levensgevaarlijke positie worden bevrijd.

Op dinsdagavond 20 april 2010 kwam op de kruising Westerlandweg/Hoofdweg de auto van een inwoner uit Hoofddorp in botsing met die van een automobiliste uit Woerden. Bij haar in de auto zat ook een inwoner van Mijdrecht. Door de aanrijding belandde de auto van de Woerdense op zijn kop in de sloot naast de weg. De automobiliste wist de auto snel te ontvluchten, maar haar passagier lukte dat niet. Hij hing ondersteboven in zijn autogordels in de wagen die langzaam in de zachte bodem van de sloot wegzakte.

Kort na het ongeluk sprongen de vier bovenbedoelde mannen in de sloot in een poging de inzittende uit de wagen te bevrijden. Met vereende krachten lukte het hen de wagen te kantelen en een zijruit in te slaan. Omwonenden die de klap van de botsing hadden gehoord, belden onmiddellijk 112 om de hulpdiensten te alarmeren. Ook reikten zij de mensen in het water een koevoet aan waarmee de ruit kon worden stukgeslagen. De passagier kon daarna ongedeerd de auto verlaten.

Voor de gemeente De Ronde Venen was het optreden van de vier aanleiding om een onderscheiding aan te vragen bij het Carnegie Heldenfonds. De reddingsactie van de vier mannen was voor het fonds reden hen de bronzen legpenning toe te kennen. Jaarlijks kent het fonds gemiddeld veertig bronzen legpenningen toe aan mensen die met gevaar voor eigen leven en goed hulp hebben geboden. In haar toespraak roemde burgemeester Burgman het optreden van de vier mannen en omschreef ze hun handelen als ,,een heldhaftige daad. Het getuigt van durf en medemenselijkheid om te stoppen en hulp te bieden aan mensen die het nodig hebben.ââ

Ook burgemeester Oudshoorn was vol lof over de reddingsactie van de vier gedecoreerden. Zij is Zeeuwse van geboorte en refereerde eraan dat zij het optreden van de vier mannen een prachtige toepassing vond van de met Zeeland verweven spreuk: Luctor et emergo: Ik worstel en kom boven.