IKON

P E R S B E R I C H T

Zinzoekers doen het (steeds vaker) virtueel

Zinzoekers zijn gemiddeld 7,5 uur per week online om te communiceren over hun religieuze en spirituele interesses. Internet is voor het merendeel van deze zinzoekers (81%) een inspirerend medium dat hun geloofsbeleving verbreedt en verdiept. Ruim de helft vindt internet bovendien een zeer geschikte manier om met geloofsgenoten (51 %) en andersgelovigen (58%) in contact te komen. Toch zullen deze virtuele contacten de 'echte' contacten nooit kunnen vervangen, denkt 84 procent. Dit zijn een paar van de uitkomsten van de enquête van de stichting Zinzoekers op het Web die worden gepresenteerd tijdens het Zinzoekers-evenement 'Geloofsverandering door internet', donderdag 18 november in de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam .

De online enquête concentreert zich rond twee vragen: wat doen zinzoekers precies op het web en verandert hun geloofsbeleving door hun ervaringen in de virtuele ruimte? Om met de laatste vraag te beginnen: een kleine meerderheid van de respondenten (55%) is van mening dat dit voor hen wel degelijk van toepassing is. Enerzijds heeft internet hun geloof verdiept omdat zij nu beter toegang hebben tot de bronnen van hun geloof. "Internet stelt mij in staat om snel Bijbelteksten en -commentaren op te zoeken." Anderzijds is hun geloofsbeleving verbreed door informatie over andere religies en levensbeschouwingen die zij op internet hebben gevonden en door discussies met andere zinzoekers. Zij hebben een 'wijdere blik' gekregen. Opvallend is dat binnen deze categorie veel respondenten aangeven dat zij door hun online activiteiten vrijzinniger zijn geworden. "Ik ben kritischer geworden", zegt een respondent, "en daardoor relativerender en terughoudender." Een substantiële minderheid van 45% ervaart geen geloofsverandering door internet.

Voor een overgrote meerderheid (63%) is internet een primaire informatiebron voor religieuze en spirituele aangelegenheden. Discussie en lezen over het geloof zijn voor 62% belangrijke activiteiten. Ruim 60% van de respondenten neemt deel aan online religieuze, spirituele of levensbeschouwelijke praktijken. Deze online activiteiten betreffen vooral pastorale zorg (21%), getuigen (18%) en eredienst (17%). Bidden via internet gaat veel zinzoekers (60%) echter nog een stap te ver. Zij vinden dat het virtuele gebed hooguit een aanvulling kan zijn op het 'echte' gebed en dat virtueel bidden het traditionele bidden niet kan en mag vervangen. Ook in het commentaar aan het eind van de enquête komt regelmatig terug dat 'het internet de kerk niet kan vervangen'. Tegelijkertijd worden traditionele kerken en religieuze organisaties erop gewezen dat zij meer van internet gebruik zouden moeten maken. 'Internet heeft een lage drempel. Hier valt vele malen makkelijker overheen te stappen dan over de drempel van een kerk. Maak hier dan ook gebruik van.'


IKON