IKON

KERKNIEUWS.NL P E R S B E R I C H T

Landelijk onderzoek naar webdichtheid kerken

Honderden kerken nog zonder website

Ruim 300 gemeenten in de Protestantse Kerk van Nederland (PKN) hebben nog geen eigen website; dat is één op de vijf gemeenten. De PKN is met twee miljoen leden de grootste protestantse kerk van Nederland. In de Rooms-Katholieke Kerk (3 miljoen leden) is dat zelfs één op vier. Dit blijkt uit onderzoek van de IKON-website Kerknieuws.nl. Van 15 landelijke kerken en geloofsgemeenschappen is onderzocht hoe zij zich presenteren op internet. Samen tellen die kerken ruim 3000 plaatselijke afdelingen. Uitschieters naar boven zijn er ook. Zo hebben in de Oud-Katholieke Kerk en de Remonstrantse Broederschap alle plaatselijke afdelingen een eigen website. Landelijk gezien heeft 1 op de 4 plaatselijke kerkgemeenten of geloofsgemeenschappen géén eigen website. De uitkomsten van het onderzoek zijn donderdag 18 november gepresenteerd op een landelijke bijeenkomst over religie en internet van Zinzoekers op het Web.

Uit het onderzoek blijkt verder dat binnen de orthodox-gereformeerde gezindten, die de naam hebben wars te zijn van nieuwe media, wel degelijk interesse bestaat in internet en het onderhouden van een eigen site. Weliswaar zijn in deze hoek de uitschieters naar beneden te vinden: in de Hersteld Hervormde Kerk hebben maar liefst 79 van de 122 gemeenten (65%) géén website en ook de Gereformeerde Gemeenten scoren zeer slecht: slechts één op de vijf gemeenten heeft een website. Maar in de Nederlands Gereformeerde Kerken en Gereformeerde Kerken (vrijgemaakt) hebben bijna alle plaatselijke kerken een eigen website.

Ook naar de regionale spreiding van kerkelijke sites is gekeken. In de Protestantse Kerk zit het vooral goed bij de Utrechtse gemeenten: daar heeft 94 procent een eigen website. Friesland scoort het laagst: 90 van de 236 gemeenten (38 %) hebben daar geen website. Jan-Gerd Heetderks, woordvoerder van de Protestantse Kerk, heeft daar wel een verklaring voor. "In Friesland is een groot aantal zeer kleine dorpskerken. Die vinden een eigen website niet nodig." Hij is blij met het landelijke gemiddelde van 81 procent voor de Protestantse Kerk: "Het laat zien dat een groot gedeelte van de plaatselijke kerken al overtuigd is van het belang van internet."

De Rooms-Katholieke Kerk scoort met haar ruim 1000 parochies slechter dan de protestanten, en dan vooral in het bisdom Roermond: daar heeft 35 procent geen eigen website. Het bisdom Den Bosch doet het het beste met een dekking van 83 procent. Slechts 40 van de 230 parochies in dat bisdom hebben geen website.

In de Oud-Katholieke Kerk en de Remonstrantse Broederschap hebben alle parochies en gemeenten een eigen website. Daar zijn verschillende redenen voor aan te voeren: de Oud-Katholieke Kerk organiseert jaarlijks een trainingsdag voor webmasters en binnen de Remonstrantse Broederschap is het onderhouden van een eigen website één van de uitgangspunten van beleid.

Onderzoeker en journalist Erik Jan Tillema van Kerknieuws.nl zegt over de uitkomsten: "Binnen bepaalde kerken valt het aantal websites me erg tegen, vooral in de vrijzinnige hoek. De Doopsgezinden en de Geloofsgemeenschap NPB scoren heel laag. Dat verwacht je eerder bij de bevindelijken die een andere kijk op de wereld hebben." Als een kerk een website heeft, zegt dat nog lang niet alles, waarschuwt Tillema. "Het onderzoek zegt niets over de kwaliteit van de sites. Het laat enkel de cijfers zien." Wel kan het onderzoek voor de kerken die zich nog niet manifesteren op internet een goede aansporing zijn. Want één ding is zeker: zonder site ben je als kerk onzichtbaar in deze samenleving.