Ingezonden persbericht


Persbericht
18 november 2010

Regionale samenwerking is afspraken maken

Zes corporaties in Noord-Holland pakken regionale complexe opgaven aan door samen te werken in allianties. Zij zoeken buiten de corporatiewereld om naar samenwerkingsverbanden en concrete afspraken. 'Alleen werken aan de woningvoorraad of meedenken over voorzieningen helpt niet genoeg'.

De corporaties die dit initiatief nemen zijn: Woningstichting Den Helder, IntermarisHoeksteen, Parteon, Wooncompagnie, De Woonschakel en Woonwaard. Met het samenwerkingsverbond Kracht door verbinding hebben zij een visie op de toekomst van de regio gemaakt. Die visie hebben ze in vier bijeenkomsten besproken met veel regionale en lokale partijen. Doel: samen in beeld brengen waar de kansen voor Noord-Holland liggen. Maar bij bespreken blijft het niet. De tijd voor afspraken maken is aangebroken.

Allianties smeden
Die afspraken worden gemaakt in zogenoemde Alliantiefabrieken die de corporaties organiseren. Ze vinden eind november en half december 2010 plaats. Genodigden komen uit: bedrijfsleven, gemeenten, welzijnsinstellingen, onderwijsinstellingen, creatieve ondernemers, culturele organisaties, de provincie, energiebedrijven, Kamer van Koophandel, MKB en toeristische instellingen.

Afspraken maken
Tijdens de Alliantiefabrieken beklinken de partijen letterlijk de op uitvoering gerichte afspraken die ze gaan maken. Die afspraken gaan over ontwikkelingen die een meerwaarde hebben voor de regio, bijvoorbeeld op het gebied van wonen, kenniseconomie of duurzaamheid. Albert Gieling, directeur van De Woonschakel: 'Alleen werken aan de woningvoorraad of meedenken over voorzieningen helpt niet genoeg. Regionale afstemming op alle terreinen is noodzakelijk. Dat betekent zowel op bestuurlijk als operationeel niveau over gemeentegrenzen heenstappen. Niet alleen voor bouwplannen, maar bijvoorbeeld ook in het geval van bedrijventerreinen of opleidingsvoorzieningen.'

Bovenregionale focus
De Alliantiefabrieken hebben een bovenregionale focus. Zo willen de corporaties voorkomen dat bestaande lokale samenwerkingsinitiatieven herhaald worden en bevorderen dat er nieuwe samenwerkingsafspraken ontstaan.

Voor de pers:
Wilt u aanwezig zijn bij het beklinken van de allianties in de Alliantiefabrieken? Meld u zich dan aan bij Nicky Struijker Boudier, E: nicky@buroboudier.nl of T: 06-15062601. U ontvangt dan informatie over locatie en tijd. Meer informatie over inhoud en data van de Alliantiefabriek, en de uitkomsten van eerdere bijeenkomsten: zie bijlage bij dit bericht.

BIJLAGE

Wat is een de Alliantiefabriek?
De Alliantiefabriek is een instrument, ontwikkeld door Berenschot, om op specifieke thema's concrete uitvoeringsallianties te smeden tussen deelnemers. Partijen worden gestimuleerd op een andere manier naar hun eigen rol en eigen aanbod te kijken. Resultaat: nieuwe energie, nieuwe samenwerkingsvormen en win-win situaties.

Verborgen aanbod mobiliseren
Veel bedrijven, organisaties en individuen zijn zich goed bewust van hun vraag, van wat ze zelf willen. Ze weten minder goed wat ze te bieden hebben, hun aanbod. Daardoor blijft er veel aanbod als onbenut potentieel op plank liggen. De Alliantiefabriek is een methode om dit 'verborgen' aanbod te mobiliseren en zo efficiency te vergroten. Omdat partijen door allianties gebruik maken van elkaars infrastructuur, kennis, ervaring en kunde kan de beurs vaak gesloten blijven. In tijden van bezuinigingen is dit extra urgent. Kenmerkend aan de Alliantiefabriek is dat de uitkomsten niet vrijblijvend zijn: partijen committeren zich aan de alliantie en er wordt een trekker aangewezen.

Per Alliantiefabriek staan 3 thema's centraal
Alliantiefabriek 1: Wonen, bereikbaarheid en duurzaamheid & energie Alliantiefabriek 2: Leefbaarheid & voorzieningen, leisure en kenniseconomie & agri- business.
De Alliantiefabrieken 1 en 2 worden op één dag gehouden, namelijk op 29 november in Schagen. Deze dag wordt nog een keer herhaald op 14 december in Alkmaar.

Regioscans
In september en oktober brachten de corporaties in zogenoemde Regioscans in beeld waar de kansen voor Noord-Holland liggen voor de toekomst. Dat deden ze samen met deelnemers uit de hoek van onder andere welzijn, buurtinitiatieven, onderwijs, bedrijfsleven, overheid en toerisme. De volgende kansen werden onder andere benoemd:
. Koppelen van VVV-bestanden: aan elkaar en aan cultuuragenda's
. Beschikbaarheid vergroten van voorzieningen in (krimp) kernen: stem af dat mensen naar voorzieningen kunnen komen, maar ook voorzieningen naar mensen.
. State of the art technologie in industrie verbinden aan toerisme en hoger onderwijs; installeren van een leerstoel
. Fysieke bereikbaarheid verbreden naar virtuele bereikbaarheid (maak gebruik van de infrastructuur die KPN en Vodafone in Noord-Holland hebben)
. Koppelen van creatieve industrie, (industrieel)erfgoed, toerisme en onderwijs.
. Inzetten van studenten bij ontwikkelen van nieuwe arrangementen rondom leisure.

Kansen verzilveren
De kansen die in deze bijeenkomsten benoemd zijn, zijn de input voor de Alliantiefabrieken. In de Alliantiefabrieken worden afspraken gemaakt om kansen voor Noord-Holland te verzilveren.




Ingezonden persbericht