Ingezonden persbericht


Amsterdam, 18 november 2010

The Scene Machine Live
Interactieve installatie vol bijzondere filmfragmenten vanaf vandaag te zien.

Vanaf vandaag is de interactieve filminstallatie The Scene Machine Live voor het eerst te zien en te gebruiken door publiek. Via de installatie kan iedereen op een intuïtieve manier kennismaken met bijzondere films uit de collectie van EYE Film Instituut Nederland. Veel films zijn nu digitaal beschikbaar dankzij het project Beelden voor de Toekomst. Na het Stadsarchief is de installatie te zien op de DEconferentie over digitaal erfgoed in De Doelen in Rotterdam en vervolgens in EYE. 18 nov- 6 dec 2010, Stadsarchief (Vijzelstraat 32, Amsterdam). 7 & 8 december, DEconferentie, De Doelen (Schouwburgplein 50, Rotterdam) Vanaf 13 december, EYE Film Instituut Nederland (Vondelpark 3, Amsterdam)

The Scene Machine Live is een unieke installatie vol met bijzondere filmfragmenten uit de collectie van EYE Film Instituut Nederland. De 'machine' is gevuld met meer dan 1000 Nederlandse filmfragmenten uit de EYE-collectie: kleur en zwart/wit, animatie en live action, fictie en non-fictie. Door middel van thema's en trefwoorden komt een gebruiker op een laagdrempelige manier in aanraking met verrassende schatten uit het filmarchief. Een gebruiker plaatst een blok met een thema of trefwoord op een lichttafel. Een RFID-tag in het blok activeert een filmfragment op het scherm. Er kunnen tot vier filmfragmenten tegelijk worden geactiveerd, waardoor interessante, onverwachte connecties ontstaan tussen de vier beelden.

Van web naar live
Het oorspronkelijke idee voor The Scene Machine is ontwikkeld in de Stifo@Sandberg-workshop door interactieontwerpster Dima Stefanova (icecreamdesign.net) en filmmaker David Lammers (Langer Licht, De laatste dag van Alfred Maassen). Hun plan werd in samenwerking met EYE uitgebouwd tot een webapplicatie, te bekijken op Scenemachine.nl. Deze webapplicatie is een onderdeel van de binnenkort te lanceren website FilminNederland.nl, waarop EYE de Nederlandse filmgeschiedenis ontsluit. Het project Beelden voor de Toekomst maakte het mogelijk een innovatieve live installatie te bouwen op basis van de webversie van The Scene Machine. Tijdens documentairefestival IDFA wordt The Scene Machine Live voor het eerst gepresenteerd in het Stadsarchief in Amsterdam (Vijzelstraat 32). De installatie is gratis door iedereen te bekijken en te gebruiken.

Colofon
The Scene Machine Live is een project van EYE en Kennisland in het kader van Beelden voor de Toekomst. Concept en realisatie: Dima Stefanova. Redactie: David Lammers. Techniek en bouw installatie: Apollo (apollomedia.nl) en Thijs Eerens. Bouw webapplicatie: Strandjutter.net. Financiële ondersteuning scenemachine.nl: AgentschapNL en Mediafonds.

Over EYE Film Instituut Nederland
EYE is het nieuwe instituut voor film in Nederland. EYE verenigt in één organisatie en onder één dak: Filmbank, Holland Film, het Nederlands Instituut voor Filmeducatie en het Filmmuseum. Eind 2011 opent EYE Film Instituut Nederland de deuren van zijn spectaculaire nieuwe onderkomen in Overhoeks (Amsterdam).

Over Beelden voor de Toekomst
Beelden voor de Toekomst digitaliseert de audiovisuele geschiedenis van Nederland om deze te redden, te bewaren en toegankelijk te maken voor publiek, onderwijs en creatieve industrie. The Scene Machine Live wordt binnen Beelden voor de Toekomst gerealiseerd door EYE en Kennisland.


Noot voor redacties

Meer informatie (