Agentschap NL


Sprint op zakelijke opdrachten in voorbereiding op WK Voetbal 2014 en Olympische Spelen 2016 in Brazilië

Nederlandse bedrijven kunnen niet alleen scoren als het WK voetbal in 2018 in Nederland en België wordt georganiseerd. Ook eerder liggen er al kansen in Zuid-Amerika. Brazilië heeft namelijk de komende jaren zijn handen vol aan de voorbereiding van drie grote sportevenementen: het WK Voetbal in São Paulo in 2014 en de Olympische Spelen en Paralympics in Rio de Janeiro in 2016. Hiervoor zijn forse bedragen gereserveerd. Toeleveranciers hebben veel mogelijkheden. Het ministerie van Economische Zaken wil geen kans voorbij laten gaan en nodigt bedrijven uit voor een Economische missie naar Brazilië in november. De sportieve missie staat waarschijnlijk onder leiding van de nieuwe staatssecretaris van Economische Zaken en wordt georganiseerd door NL EVD Internationaal.

Net als bij sport gaat het bij het binnenhalen van interessante opdrachten om techniek, timing en netwerken. "Juist bij prestigieuze evenementen als het WK Voetbal en de Olympische Spelen is het voor bedrijven essentieel om mee te liften op de kennis van experts, gebruik te maken van sterke netwerken en de krachten te bundelen," aldus Marije Hulshof, directeur NL EVD Internationaal. "Eerdere ervaringen laten zien dat het bundelen van krachten in het buitenland loont. Voor het EK voetbal 2012 in Polen en Oekraïne heeft het Nederlandse bedrijfsleven inmiddels al voor ruim 100 miljoen euro aan orders binnengehaald. Dit was het resultaat van ons 2g@there-programma, dat samenwerking over de grens bevordert."

Sport decisionmakers komen samen op Soccerex
Op het programma staan bezoeken aan São Paulo, Rio de Janeiro en Recife. Waarschijnlijk onder leiding van de nieuwe staatssecretaris van EZ - die ontmoetingen heeft met diverse autoriteiten - wordt een meerdaags bezoek gebracht aan Soccerex 2010. Dit is de grootste internationale voetbalbeurs en -conferentie, waar decisionmakers uit alle takken van de voetbalindustrie samenkomen. The Holland-Belgium Bid, onder aanvoering van BID-president Ruud Gullit, zal zich daar ook presenteren samen met een team van beroemde ex-internationals. Tijdens het individuele matchmakingsprogramma ontmoeten ondernemers potentiële samenwerkingspartners. Deze zijn vooraf geselecteerd aan de hand van bedrijfsprofielen en specifieke wensen van ondernemers.

Goede Nederlandse reputatie in Brazilië
Bij bezoeken van Nederlandse bewindspersonen eerder dit jaar is gebleken dat Brazilië openstaat voor Nederlandse kennis, technologie en kwaliteit. Nederland geniet van een zeer goede reputatie. Met minder dan vier jaar te gaan voor het WK 2014 zijn buitenlandse investeerders én buitenlandse kennis meer dan welkom. Voor Nederlandse bedrijven liggen kansen in een groot aantal sectoren: toelevering stadions en sportfaciliteiten; sport, entertainment en merchandising; safety & security; hotels, toerisme en catering; telecommunicatie en ICT; infrastructuur (driehoek (lucht)havens, stadscentra en stadions); sanitatie (waterzuivering, beheersing, afvalwerking). Deze missie biedt ondernemers alle kans om in contact te komen met potentiële Braziliaanse zakenpartners en organisaties. Op basis van een bedrijfs-en zoekprofiel wordt een afsprakenprogramma gemaakt. Daarnaast kunnen deelnemers veel leren van ervaringen van Nederlandse bedrijven die al actief zijn op de Braziliaanse markt.

Aanmelden
Bedrijven die geïnteresseerd zijn in deelname aan de missie van 18 tot en met 26 november 2010 kunnen zich aanmelden op www.agentschapnl.nl/missies/brazilie/wk2014

NL EVD Internationaal
De organisatie van deze missie is in handen van NL EVD Internationaal, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. NL EVD Internationaal, onderdeel van Agentschap NL, stimuleert internationaal ondernemen en samenwerken en een positieve beeldvorming van Nederland in het buitenland. Agentschap NL is een agentschap van het ministerie van Economische Zaken. Agentschap NL voert beleid uit voor diverse ministeries als het gaat om duurzaamheid, innovatie en internationaal. Agentschap NL is het aanspreekpunt voor bedrijven, kennisinstellingen en overheden. Voor informatie en advies, financiering, netwerken en wet- en regelgeving.