Ingezonden persbericht


Reddingskaart levert cruciale tijdswinst op in het eerste uur na een verkeersongeval

EURO-CODICIL REDT LEVENS

Bilthoven, 27 oktober 2010 - Iedere minuut telt voor slachtoffers van een verkeersongeval. Euro-codicil Europa lanceert het Euro-codicil; een reddingskaart voor in de auto die cruciale tijd oplevert in het eerste uur na een ongeluk. De Europese reddingskaart verstrekt hulpverleners relevante informatie over de auto en de inzittenden en versnelt hiermee de reddingsactie. Dankzij deze kostbare tijdswinst kan het risico op overlijden, blijvende invaliditeit, of ernstig letsel drastisch worden verlaagd. Het Euro-codicil is vanaf 18 november verkrijgbaar via www.euro-codicil.eu. Het initiatief wordt mede ondersteund door Veilig Verkeer Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en Het Verbond van Verzekeraars.

Het Euro-codicil stelt consumenten in staat hun eigen persoons- en voertuiggegevens in kaartvorm beschikbaar te stellen voor hulpverleners. De reddingskaart bestaat uit een voertuigkaart en een personenpas met specifieke informatie die voor hulpverleners relevant is gedurende de redding van het slachtoffer. De personenpas - in creditcard formaat - dragen de consumenten in hun portemonnee bij zich. De voertuigkaart dient te worden geplaatst achter de zonneklep aan de bestuurderszijde van de auto. Consumenten ontvangen bij de voertuigkaart een oranje markeringssticker die achter de voorruit van de auto wordt geplakt. Door de markeringssticker weten de hulpdiensten dat de auto over een voertuigkaart beschikt.

Enorme tijdswinst
Ondanks dat auto's steeds veiliger worden, schuilt er ook een gevaar in de alsmaar toenemende complexiteit van voertuigen. Ingebouwde veiligheidsvoorzieningen vormen in veel gevallen ook een barrière voor een snelle en veilige reddingsactie. Hulpdiensten moeten namelijk zeker weten dat accu's en airbags veilig zijn gedeactiveerd en alle elektronica veilig is uitgeschakeld. De voertuigkaart bevat technische informatie over de auto. Hulpverleners kunnen dankzij deze informatie het slachtoffer veilig en snel uit het voertuig halen. Daarnaast voorziet de personenpas de ambulancediensten en het ziekenhuispersoneel van persoonlijke en uitsluitend relevante medische informatie. Hulpverleners zijn zo in staat het slachtoffer snel te identificeren en van de juiste medische zorg te voor zien.

Levensreddende handeling
"De aanschaf van het Euro-codicil is een eenvoudige handeling, maar wel een die levens kan redden", vertelt Bas Seldenrijk, CEO van Euro-codicil Europa. "Door de reddingskaart bij zich te dragen vergroten consumenten hun overlevingskans na een verkeersongeval. Na de lancering in Nederland zal het Euro-codicil binnen enkele jaren in meerdere Europese landen verkrijgbaar zijn. Dankzij deze reddingskaart zal het aantal verkeersslachtoffers in Europa drastisch verlagen."

Consumenten leveren zelf een bijdrage
Voor de levering van veiligheidsinformatie op de voertuigkaart is Euro-codicil Europa een samenwerking aangegaan met Moditech Rescue Solutions. Het Nederlandse bedrijf is wereldwijd marktleider op het gebied van mobiele informatiesystemen voor hulpverleners. "Ons 'Crash Recovery System' levert al geruime tijd veiligheidsinformatie aan hulpdiensten. Het Euro-codicil is de perfecte aanvulling op dit systeem. Nu kunnen consumententen zelf ook een bijdrage leveren aan een snelle, veilige en persoonsgerichte behandeling tijdens ongevallen", vertelt Jan Mooij, algemeen directeur van Moditech Rescue Solutions BV. "We zijn trots op deze samenwerking en het feit dat we een waardevolle bijdrage kunnen leveren aan dit initiatief.

Hoe werkt het?
Het Euro-codicil is vanaf 18 november verkrijgbaar via www.euro-codicil.eu voor 16,95 euro. In een aantal eenvoudige stappen kan de reddingskaart hier online worden samengesteld. Het proces bestaat uit het invoeren van de persoonsgegevens en het selecteren van de betreffende auto. Na het afronden van de bestelling wordt de Euro-codicil binnen 8-10 werkdagen thuisgestuurd.


Noot aan de redactie,