Vlaams Parlement gaat 3 dagen digitaal!

10/11/2010 16:08

IST - Instituut Samenleving & Technologie

Advocaat Vermassen gaat strijd aan met Facebookgroepen. Hotspots = je hersenen in de magnetron? Trajectcontrole E17 betrapt hardrijders. Digitaal netwerk voor ruiterspaden in Limburg gelanceerd. E-boek versus papieren boek. Brussel moet ICT-hoofdstad van Europa worden. Wie er recente krantenkoppen op na leest, heeft het snel gemerkt. Digitale technologieën zijn erg belangrijk in het dagelijks leven, maar we staan hier zelden bij stil. Nochtans valt er heel wat te zeggen over onze digitaliserende maatschappij. Op E-dinges krijgt iedereen de kans om de variatie aan nieuwe ontwikkelingen te ontdekken en een stevig woordje mee te discussiëren over de voor- en nadelen van al dat digitaal geweld.

E-dinges toont fascinerende demo's, brengt boeiende workshops, reikt prijzen uit en laat frisse sprekers aan het woord. Het evenement brengt heel wat organisaties, instellingen en bedrijven samen in het Vlaams Parlement voor een wervelende ontmoeting tussen burgers, onderzoekers, ontwikkelaars en beleidsmensen over onze digitale samenleving. Elke dag heeft zijn eigen klemtoon en zijn eigen doelpubliek.

Op donderdag 18 november gaat E-dinges van start met de E-dinges Awards. Tijdens deze avond brengt het Instituut Samenleving en Technologie haar beleidsaanbevelingen voor een gecoördineerd beleid rond de 'digitale kloof anno 2010'. Ook de winnaars van de E-dinges Awards worden bekendgemaakt. Minister Ingrid Lieten en parlementsvoorzitter Jan Peumans houden onder meer een toespraak.

Meer dan 30 workshops geven op vrijdag 19 november verenigingen, organisaties of instellingen de kans om zelf een keer vragen te stellen over de kansen en valkuilen van digitale toepassingen. Tijdens de E-dinges workshopdag zijn er workshops over methodieken voor specifieke (moeilijk) bereikbare doelgroepen, over opleiding van vrijwilligers, over tips voor (goedkope) hard- en software en over getuigenissen van collega's. Met bijdragen van ondermeer Microsoft, Pax Christi, Link in de Kabel, VDAB en Seniornet Vlaanderen.

De E-dinges festivaldag is een dag vol interactieve presentaties en debatten, interviews en gesprekken met en tussen digitale experten maar ook met het publiek, heel intiem of in grote groepen. Meer dan 25 demoruimtes tonen op zaterdag 20 november het digitaal Vlaanderen van vandaag en morgen in de domeinen mobiliteit, cultuur, werk, overheid en gezondheid. Met bijdragen van onder meer IMEC, Robotica groep Vrije Universiteit Brussel, MyMachine en Bednet. Meer dan 50 sprekers geven het beste van zichzelf. Met onder andere politicus Sven Gatz, professor Jean-Jacques Cassiman (K.U.Leuven), politica Patricia Ceysens, E-governement manager van de Vlaamse Overheid Geert Mareels, Jan Maarten Willems (Netlog) en Nel Broothaerts (Childfocus).

Praktische info

Alle info op www.edinges.be

E-dinges vindt plaats van donderdag 18 t.e.m. zaterdag 20 november 2010 in de gebouwen van het Vlaams Parlement. De toegang is gratis.

E-dinges is een initiatief van het Instituut Samenleving en Technologie (IST), in nauwe samenwerking met het Vlaams Parlement, het Instituut voor Breedbandtechnologie (IBBT) en het Vlaams Steunpunt Nieuwe Geletterdheid (VSNG/LINC).

Over IST

Het Instituut Samenleving en Technologie is als autonome instelling verbonden aan het Vlaams Parlement. Het instituut onderzoekt de maatschappelijke aspecten van wetenschappelijke en technologische ontwikkelingen, en wil hiermee bijdragen tot de kwaliteit van het maatschappelijk debat en een beter onderbouwd besluitvormingsproces. De maatschappelijke impact van de toenemende digitalisering van onze maatschappij is een belangrijk aandachtspunt.

Meer info: http://www.samenlevingentechnologie.be