Gemeente Heerde

Datum: 12 november 2010

Burgemeester en wethouder Heerde op stage in de jeugdzorg

De Heerder burgemeester Inez Pijnenburg-Adriaenssen en wethouder Hubert Bögemann gaan donderdag 18 en vrijdag 19 november op stage in de jeugdzorg. Van 13 tot en met 20 november is er weer een landelijke Week van de Jeugdzorg. In Gelderland maken zo'n zeventig politici gebruik van de mogelijkheid zelf te ervaren hoe het is om in de jeugdzorg te werken.

Burgemeester Pijnenburg gaat vrijdag 19 november naar de Avenier, Jeugd en Opvoedhulp in Wapenveld. Avenier is een instelling voor intensieve jeugdzorg voor ongeveer vierhonderd jongeren van 12 tot 18 jaar. Op vijf locaties bieden zij open, gesloten en justitiële jeugdzorg. De 750 medewerkers werken samen met de jongeren, hun ouders en collega-instellingen aan een kansrijke toekomst. Locatie Sprengen in Wapenveld heeft zestig plaatsen voor 'Jeugdzorg plus', de zogeheten gesloten fase. De groepen kennen verschillende niveaus van geslotenheid. Waar een jongere terecht komt hangt af van wat hij aan kan. Iedere jongere heeft een eigen kernteam, waarmee hij zijn ontwikkeltraject vorm geeft. De burgemeester laat zich daar verrassen door het programma.

Wethouder Bögemann is donderdagmiddag 18 november ingedeeld bij Bureau Jeugdzorg in Heerde, dat is gevestigd in het Centrum voor Jeugd en Gezin. Bureau Jeugdzorg is de toegangspoort tot alle jeugdzorg in de provincie Gelderland. Jeugdigen kunnen op vrijwillige basis hulp krijgen maar ook beschermd worden om veilig te kunnen opgroeien. Vrijwillige Jeugdhulpverlening, spoedeisende zorg, jeugdbescherming, jeugdreclassering, het Advies en Meldpunt Kindermishandeling en de kindertelefoon maken deel uit van Bureau Jeugdzorg Gelderland.

Thema Week van de Jeugdzorg Het thema dit jaar is 'Luister!, naar verhalen van jongeren en medewerkers in de Jeugdzorg'. Zij kunnen vertellen hoe het is om gebruik te maken van jeugdzorg en hoe dat kan helpen om weer 'normaal' door het leven te kunnen. De essentie van de week is: laten zien wat jeugdzorg is, waarvoor je er terecht kunt, waardering voor wie er werken, hoe effectief de behandelmethoden zijn, welke kwaliteitsslagen er worden gemaakt en laten zien dat jeugdzorg kinderen perspectief biedt. De week van de Jeugdzorg wordt afgesloten met de uitreiking van de Jeugdzorgaward op zaterdag 20 november in Arnhem. Burgemeester Pijnenburg maakt al een aantal jaren deel uit van de jury voor deze award.




Gemeente Heerde