Lezing Plateau van Caestert door de eeuwen heen Maastricht Wolder


Stichting Heemkunder Van Wilre tot Wolder organissert op 18-11-2010

MAASTRICHT, WOLDER, 20101111 -- De Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder organiseert op donderdag 18 november 2010 een lezing onder de titel `Het plateau van Caestert door de eeuwen heen'. Speciale aandacht wordt geschonken aan de oorlogen, afgravingsplannen, en nu verwaarlozing. Ook de betekenis van het plateau voor de bevolking, plant en dier wordt besproken. De lezing wordt gegeven door Ed de Grood, oud bewoner van dit gebied en kenner bij uitstek. Hij hoopt inzicht te verschaffen in de waarde van het plateau. Aanvang: 19.30 uur. Locatie: Voetbalvereniging RKSV Leonidas-Wolder, Heukelommerweg, Maastricht-Wolder. Toegang is gratis.

Hoeve Caestert en omgeving
Mede naar aanleiding van het dreigende verval van Hoeve Caestert - niet te verwarren met Hoeve Lichtenberg - is het belang van die omgeving ook in de verschillende dagbladen aan het licht gesteld. Het plateau van Caestert ligt deels op Nederlands en deels op Belgisch grondgebied, wat het beheer van het gebied niet ten goede lijkt te komen. Natuurvorsers spannen zich al vanaf de 70-er jaren enorm in om dat onder de aandacht te brengen. Gelukkig beginnen diverse verantwoordelijke instanties signalen af te geven over de hoge landschappelijke waarde van het gebied. Zeker, het gebied heeft geleden onder de cementlobby, maar er zijn ook positieve klanken te horen. In 1972 werd het kasteel Caestert door brand getroffen en werd met de grond gelijkgemaakt. De monumentale boerderij bleef gelukkig gespaard, maar is heden ten dage een vervallen bouwwerk. Nu er opnieuw aandacht voor dit gebied is lijkt het belang dat de Romeinen al aan deze strategische plek schonken opnieuw tot leven te komen.
Ed de Grood
33 jaar lang was Ed de Grood medewerker en later conservator van het Natuurhistorisch Museum in Maastricht. Zijn taak was aanvankelijk een educatieve maar werd later een meer inhoudelijke. Als conservator was hij medeverantwoordelijk voor de inhoud van het museum en meer in het bijzonder voor de presentatie daarvan. In zijn portefeuille zat de modernisering van de permanente exposities en het binnenhalen of zelf creëren van talloze tijdelijke exposities. Hij was het die binnen het Natuurhistorisch Genootschap in Limburg in 1979 het initiatief nam tot de Studiegroep Onderaardse Kalksteengroeven (www.sok.nl), een nog steeds zeer actieve groep onderzoekers met een bloeiend eigen tijdschrift. Ook was hij mede-initiatiefnemer en is hij nog steeds juridisch adviseur van de Stichting Ir. D.C. van Schaïk, een beheerstichting voor de onderaardse kalksteengroeven. Ed de Grood schrijft nog met regelmaat belangwekkende artikelen in diverse tijdschriften over mergelgroeven en natuur en landschap.

Nadere informatie:
secretariaat.heemkundewolder@gmail.com
of telefonisch bij Christina de Jong, tel. 043-347 81 29


Maastricht-Wolder, oktober 2010

Stichting Heemkunde Van Wilre tot Wolder





Ingezonden persbericht